Huomaamaton valokuvaaja

Jan Tichy

Jan Tichylle katukuvaaminen on intohimo, luovuuden lähde ja vielä jotain aivan muuta. Se on harjoitteluareena.

 Jokainen, joka on kokeillut katukuvaamista, tietää tämän. Kaduilla kuvaaminen on haastavaa – se voi olla välillä raskasta, uhkarohkeaa, uuvuttavaa ja jopa adrenaliinia tuottavaa. Kaduilla kuvaamisen jälkeen mikään muu ei tunnu samalta. Jan toteaa, että kaikki tämä tekee hänestä paremman valokuvaajan – sekä kaduilla että muissa ympäristöissä.

 

jan tichy sony alpha 7M2 tyttö linja-autossa
© Jan Tichy | Sony α7 II + 55 mm f/1,8 ZA | 1/60 s @ f/1,8, ISO 100

"Kaduilla voi oppia monia tärkeitä taitoja", Jan kertoo. "Kameran toimintoja on hallittava nopeasti, ja silmä harjaantuu löytämään uudenlaisia kuvauskohteita. Tärkeintä on kuitenkin se, miten opit reagoimaan nopeasti ja ikuistamaan yhä enemmän hetkiä, jotka kestävät vain silmänräpäyksen. Kaikkia näitä taitoja voidaan hyödyntää muoto- ja hääkuvauksessa sekä kaikissa tapahtumissa, joissa on mukana ihmisiä."

jan tichy sony RX1 mies kävelee alas portaita
© Jan Tichy | Sony RX1 | 1/80 s @ f/4,0, ISO 1600

"Katukuvaajana haluan pysyä huomaamattomana... En halua pilata hetkeä läsnäolollani. Toimin nykyään samoin myös hääkuvaajana, ja kummassakin tapauksessa olen huomannut, että ihmiset ovat paljon luonnollisempia, kun he eivät tiedä minun olevan paikalla. Pyrin aina saamaan luonnollisia kuvia. Jotkut katukuvaajat nauttivat siitä, kun he pääsevät mukaan kuvaan ja saavat aikaan reaktioita, mutta itse haluan olla näkymätön."

Jan pitää myös siitä, että katujen harjoitteluareena on aina avoinna: "Kaduilla voin kuvata missä ja milloin tahansa. Se on koukuttavaa – alkuun päästyäni vietän nykyään mahdollisimman paljon vapaa-ajastani kaduilla kuvaamassa". Tästä pääsemmekin yhteen katukuvaamisen tärkeimmistä säännöistä: pidä kamera aina mukanasi.

Jan tietää, että kaduilla kuvaustilanteita voi esiintyä milloin tahansa, joten hän pitää Sony α9- tai Sony RX1 -kameransa aina mukana. "Kaikki, mitä kuvaan kadulla, on kiinni hetkestä. Aivan kaikki. Kuvauskohteita on kaikkialla, vaikka odottelisin vain bussia tai ratikkaa. Kuvan on myös onnistuttava kerralla, sillä et saa uutta mahdollisuutta. Voin taata, että jos jättäisin kamerani päiväksi kotiin, kohtaisin juuri silloin täydellisen kuvaushetken ja joutuisin katumaan päätöstäni!"

jan tichy sony alpha 7M2 naiset juoksemassa tien yli

© Jan Tichy | Sony α7 II + 55 mm f/1,8 | 1/40 s @ f/1,8, ISO 100

Mitä tekniikoita hän käyttää pysyäkseen huomaamattomana? Janin mukaan siinä tarvitaan oikeanlaista lähestymistapaa ja teknologian apua. "Yksi tärkeimmistä apuvälineistä on kallistettava näyttö, sillä sen ansiosta voin kuvata vyötärön tasolta. Tällöin ihmiset eivät huomaa minua, joten he käyttäytyvät luonnollisesti. Kun sommittelen ja kuvaan, ihmiset luulevat minun vain säätävän kameran asetuksia tai katselevan kuvia näytöltä. Vyötäröltä kuvaaminen on erittäin tärkeää oman tyylini kannalta." 

Janin mukaan myös vilkkaissa paikoissa ja ruuhka-aikoina kuvaaminen on hyödyllistä, sillä tällöin kuvauskohteita on enemmän eivätkä ihmiset kiinnitä huomiota kuvaajaan. Jan kuvaa usein myös suosituissa turistikohteissa, koska "silloin kaikilla muillakin on kamera kädessä". 

jan tichy sony alpha 7M2 vilkas katunäkymä
© Jan Tichy | Sony α7 II + 55 mm f/1,8 | 1/1000 s @ f/1,8, ISO 400

Eräs toinen tapa, jolla voidaan välttää huomiota ja saada kiehtovia kuvia kaduilta, on etsiä hyvä sommitelma tai valo, ja odottaa sitten kohteen saapumista. Tämä on yksi Janin suosimista kuvaustavoista, sillä näin hän saa ikuistettua hetkiä paremmin kuin kohteita seuraamalla. "Vaikeinta kaduilla kuvaamisessa on täydellisen hetken löytäminen – et voi koskaan tietää, missä ja milloin se tapahtuu. Joskus kuvaajalla käy hyvä tuuri, mutta itse etsin hyvän sommitelman ja sitten odotan. Se voi olla vaikka hyvä tausta tai heijastus... ja sitten odotan, että ihmiset kulkevat sen edessä tai tekevät jotain, tai että jotain muuta tapahtuu. Usein ihmiset pahoittelevat, että osuivat kuvani eteen, mikä on hyvä asia, koska silloin he eivät tajua olevansa itse kuvauskohteita."

 Jan asettaa kameransa tietyllä tavalla ja pitää asiat mahdollisimman yksinkertaisina, jotta aikaa ja energiaa ei tarvitse tuhlata asetusten määrittämiseen tarkkailun ja kuvaamisen aikana. "Näin voin reagoida nopeammin. Tiedän kyllä, että jotkut kuvaajat haluavat jatkuvasti muuttaa esimerkiksi mittaustiloja kuvauskohteen mukaan. Minua se kuitenkin vain hidastaisi, ja virheille jäisi enemmän sijaa. Pidän kaiken neutraalina ja vakioasetuksissa, joten voin kuvata vaikka yhdellä kädellä", Jan toteaa. 

jan-tichy sony alpha 7M2 katunäkymä alhaalta kuvattuna

© Jan Tichy | Sony α7 II + 55 mm f/1,8 | 1/2000 s @ f/1,8, ISO 100

"Kuvaan aukkoprioriteetilla, mutta käytän sitä yhdessä Auto ISO -ominaisuuden kanssa. Se on kätevä ominaisuus, sillä se valitsee mahdollisimman pitkän suljinajan suurimman haluamasi ISO-arvon perusteella. Jos valitsen esimerkiksi 1/500 sekunnin arvon, kamera säilyttää sen ja suurentaa tarvittaessa ISO-arvoa, ja nämä kamerat pystyvät käsittelemään kohinaa uskomattoman hyvin. Voin siirtyä kirkkaasta auringonvalosta varjoon tietäen, että kamera mukautuu täydellisesti."

Tarkentamiseen Jan käyttää jatkuvaa automaattitarkennusta ja pienintä valittavaa AF-kohdistusta, jota hän siirtää tarpeen mukaan. Jan kertoo hyödyntävänsä myös α9-kameransa Eye-AF-ominaisuutta: "Käytän sitä erityisesti, kun en pysty tarkistamaan tarkennusta näytöltä. Mitä laajempi alue, sitä enemmän siinä on tilaa virheille, joten jos voisin, niin tekisin siitä vieläkin pienemmän! Otan vain yksittäisiä kuvia, en käytä 20 fps:n sarjakuvausta. Näin voin keskittyä paremmin tiettyyn hetkeen."

 Onko kuitenkin olemassa tilanteita, joissa hetken ikuistaminen on tärkeämpää kuin terävyyden tekninen varmistaminen? "Kyllä, jos kuvaan on ikuistettu mahtava hetki tai tunne, sen ei tarvitse olla aina muuten täydellinen. Esimerkiksi kuvassa, jossa naiset ylittävät katua, he ovat lähes kaikki sumeita, mutta säilytin silti kuvan, koska siinä on tarkkuuden sijaan paljon energiaa. Tarkkuus on toki tärkeää, mutta se pelkästään ei tee hyvää katukuvaa – se ainoastaan tuo lisäarvoa. Jokainen kuva koostuu kerroksista: valaistus, tarkennus, sommitelma, tarina... mitä useampia kerroksia kuvaan saadaan, sitä suuremmaksi ja paremmaksi se kasvaa." 

 Tässä artikkelissa esiintyvät tuotteet 
ILCE-7 runko / sarja
E-tyypin α7-kamera, jossa täyden koon kenno
ILCE-7M3
α7 II 35 mm:n täyden koon kennolla
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55mm:n F1,8 ZA
TEST
SEL85F18
FE 85mm F1.8
Jan Tichy
Alpha Universe

Jan Tichy

Tšekki

"Valokuvaus on antanut minulle kaikkein suurimman lahjan: sen avulla näen maailman ainutlaatuisesta näkökulmasta. Ympärillämme on niin valtavasti kuvaamisen arvoista kauneutta ja taikaa. Pidä vain silmäsi auki ja ole aina valmiina…"


x