james glancy ja hänen fx6-kameransa, johon on kiinnitetty sonyn 600 mm:n f4 GM OSS -objektiivi

Erämaa lähellä | Sony FX6 -lyhytelokuva

James Glancy

Olen James Glancy, itse kuvaava juontaja ja villieläinten suojelija. Seitsemän vuotta sitten jätin Ison-Britannian puolustusvoimat ja aloitin uuden uran luonnonsuojelussa ja televisiossa. Olen juontanut ja kuvannut ohjelmia Discovery Channelille ja National Geographicille ja tuottanut ympäristösarjaa Mail Plussalle Isossa-Britanniassa. Suhtaudun intohimoisesti villieläimiin niin maalla kuin meressä. Vaikka teen mielelläni luonnonhistoriallisia tuotantoja, minulla on ollut tarve kertoa visuaalisesti tarinoita ihmisten toimillaan ympäristölle aiheuttamista vaurioista ja tuoda valokeilaan planeettaamme suojelevia ihmisiä. Olen juuri palannut Amerikasta, jossa kuvasin haidokumenttia National Geographicille.

Luonto lähellä

Vuosi 2020 on muistuttanut meitä, kuinka irtaantuneita luonnosta monet meistä ovat. Rajoitukset ovat antaneet ihmisille tilaisuuden löytää luonnon kauneus usein aivan kodin läheltä. Se on osoittanut, kuinka tärkeää on suojella villieläimiä ja luontoa, joita ilman emme selviä. Halusin tehdä lyhytelokuvan, joka kunnioittaisi Etelä-Englannin upeaa villiä luontoa, joka on tarjonnut monille ihmisille hengähdystauon tämän vuoden pandemian keskellä. Halusin sen kuvaavan visuaalisesti, miten lähellä olevasta luonnosta huolehtiminen kannattaa.

james glancy Fx6:n kanssa puussa

Ensivaikutelmat Sonyn FX6:lla kuvaamisesta

Suosikkiasiani Sonyn FX6:lla kuvaamisessa oli hidastusominaisuus 4K-tarkkuudella kuvataajuudella 120 kuvaa sekunnissa. Se on täydellinen ikuistettaessa dramaattisia hetkiä villieläinkuvauksissa. Sillä saa hajotettua eläinten liikkeitä pienempiin osiin ja tuotua tunnetta sisältöön.

Toinen vaatimus villieläinkuvaustehtävissä on laitteiden koko ja paino, joiden täytyy olla mahdollisimman pieniä, sillä minun täytyy kuvata eri kulmista, korkealta puista tai maan tasalta. FX6 on erittäin luja ja pieni kamera. Sillä on ihanteellista kuvata liikkeellä, koska se niin kevyt tämän kokoluokan kameraksi. Voisi luulla, että näin pienessä rungossa täytyisi tinkiä jostain, mutta kuitenkin se tuottaa hämmästyttävää kuvanlaatua kaikissa valaistusolosuhteissa 4K-tarkkuuden ja täyden kennokoon ansiosta.

sony fx6 kolmijalan päällä 24-70 GM -objektiivi kiinnitettynä

Toinen arvostamani asia oli sen modulaarinen rakenne, jonka ansiosta saan nopeasti asennettua erilaiset varusteeni, kuten gimbaalin, ajoneuvokiinnikkeen tai kolmijalan. Tämä on keskeisen tärkeää minun tyylissäni kuvata, sillä villieläinkuvauksissa tähtäämiseen ei saa toista tilaisuutta.

Tässä kuvauksessa käytin villieläinten vuoksi erilaisia leveitä pitkiä objektiiveja. Kun halusin ottaa tiukan kuvan eläimistä niitä häiritsemättä, käytin pääasiassa Sonyn 70–200 mm F/2.8 GM-, 600 mm F/4GM- ja 200–600 mm G Lens -objektiiveja. Viimeksi mainittu lisää teleobjektiivien monipuolisuutta, jotta kuvien rajausta saa vaihdettua nopeasti. Olen käyttänyt myös leveämpiä objektiiveja, kuten Sonyn 16–35 mm f/2.8 GM -objektiivia, jotta olen saanut kuviin enemmän ympäristöä mukaan tarinankerronnan vuoksi.

james glancy pitelemässä fx6:tta, johon on kiinnitetty sonyn 70-200 f2.8 gm -objektiivi

Vinkkejä Sonyn FX6:lla kuvaamiseen ja viimeiset mietteet

Ensinnäkin minusta on olennaista käyttää Sonyn E-tyypin alkuperäisiä objektiiveja, joiden avulla FX6:n ainutlaatuista automaattitarkennusta voidaan hyödyntää parhaiten. Vaikka kuvaan omia elokuviani yhä yhdistelemällä manuaalisesti ja automaattisesti tarkentavia objektiiveja, minusta uusi automaattitarkennusjärjestelmä on erinomainen villieläinten seurannassa.

Valikot ovat tuttuja, jos on käyttänyt Sonyn FS7:ää, mutta FX6:ssa on paljon vaihtoehtoja esiasetettujen toimintojen tallennukseen. Kannattaa käyttää aikaa niiden asettamiseen liikkeessä kuvausta varten, kun aikaa on rajallisesti otoksen valmisteluun.

Suosittelisin sisällyttämään varusteisiin käsigimbaalin, koska FX6 on pieni ja kevyt. Modulaarisen rakenteen ansiosta sen voi helposti kiinnittää eri valmistajien gimbaaleihin. Sisällyttäisin sarjaani myös etsimen, jonka voi kiinnittää FX6:n näyttöön.

FX6 on fantastinen lisä Sonyn upeaan Alpha-sarjaan. Luulen, että FX6:sta on tulossa dokumenttielokuvatekijöiden vakiokamera, erityisesti kuvattaessa nopeasti kehittyviä tarinoita. Sillä on luja rakenne, kuten FS7:llä, käytettäväksi haastavissa ympäristöissä, mutta se on paljon pienempi ja tuottaa paljon parempaa kuvanlaatua.

Esitellyt tuotteet

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!