Yksi maailman parhaista urheilukuvaajista, Bob Martin, kertoo ajatuksiaan uusista Sony FE 600mm f/4- ja FE 135mm f/1.8 G Master -objektiiveista
Bob Martin on kuvannut lähes kaikkia maailman urheilulajeja aina maailmancupeista mestaruuskisoihin ja jopa elefanttien poolopeleihin. Hän on luonut pitkän uran urheilukuvaajana ja kuvannut maailman parhaita urheilijoita heidän urheilu-uransa huippuhetkillä.
Bob siirtyi DSLR:n käytöstä vuonna 2017 ja käyttää nyt pääkameroinaan Sony α9:ää ja α9 II:ta, ja niissä hänellä on objektiiveina FE 600mm f/4 GM ja 135mm f/1.8 GM.
”FE 600mm f/4 G Master -objektiivi sopii täydellisesti Sony α9 -sarjaan”, Bob intoilee. ”Se on sekä tarkin että nopeimmin tarkentava 600 mm:n objektiivi, jota olen koskeaan käyttänyt. Kun kuvaan 20 fps:n nopeudella, objektiivi pysyy mukana kameran automaattitarkennuksen vauhdissa – se on suorastaan urheiluvalokuvaajan unelma.”
Ihmiset, jotka eivät ole tutustuneet Sonyn järjestelmään, toistavat usein, että se ei tarjoa objektiiveja ammattimaisille kuvaajille. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.
Bob jatkaa: ”Uuden FE 600mm f/4 G Master -objektiivin avulla voin kuvata polttoväleillä 12–600 mm. Jos käytän 1.4x- tai 2x-telekonvertteria, voin saavuttaa jopa 840 mm:n tai 1 200 mm:n polttovälin. Vanhalla DSLR.kamerallani en oikeastaan ikinä käyttänyt telekonvertteria, koska se ei sopinut objektiiviin ja kuvan laatu heikkeni. Sonyn telekuvaobjektiivit toimivat kuitenkin upeasti 1.4x- tai 2x-telekonvertterien kanssa.”
Sonyn 400mm f/2.8 GM -objektiivi on ollut saatavilla reilun vuoden ja saanut erinomaisia arvioita niin ammattilaisilta kuin harrastelijoiltakin. Mihin siis tarvitaan 600mm f/4 -objektiivia?
”600 mm on suurten tapahtumien objektiivi”, Bob selittää. ”Valtavassa urheilutapahtumassa suurella stadionilla saatat joutua yhä kauemmas itse toiminnasta. Sinun on käytettävä yhä pidempiä objektiiveja, ja joskus sisätiloissa kuvattaessa tarvitaan jopa 1.4x- tai 2x-konvertteria, jotta pääset lähemmäs kuin muut.”
Vaikka kuvan laatu ja automaattitarkennuksen nopeus voivatkin olla tärkeimpiä tekijöitä, urheiluvalokuvaajalle olennaisia ominaisuuksia ovat myös objektiivin koko, paino ja erityisesti tasapainoisuus.
”Ei ole mitään pahempaa kuin käyttää kameraa ja objektia monopodilla ja joutua koko ajan taistelemaan, ettei se kallistu taakse tai eteen”, Bob selittää. ”Onneksi 600 mm:n objektiivissa on paljon painoa takana ja keskellä, joten se on täydellisesti tasapainossa.”
Vaikka 600 mm f/4 -objektiivista puhuttiin paljon, myös uusi FE 135 mm f/1.8 on ilahduttanut Bobia. Useimmat meistä yhdistävät 135 mm f/1.8 -objektiivin muotokuviin, mutta urheilukuvaajalle se tarjoaa ihanteellisen polttovälin, jonka avulla pääsee lähelle toimintaa.
”Kuvaan lähes aina objektiivi täysin auki. Näin varmistan, että tarkennus saa kohteen erottumaan. Voisin käyttää 70-200mm f/2.8 -objektiivia, mutta sillä ei saa samaa valonhäivähdystä erittäin matalassa syvyyskentässä, toisin kuin 135mm f/1.8:lla. Kaikki nämä Sony G Master -objektiivit on suunniteltu käytettäviksi täysin auki. Tämä on täydellinen ominaisuus, koska käyttäessäni f/1.8-objektiivia haluan kuvata arvolla f/1.8.”
Tulevana vuonna järjestetään paljon tärkeitä urheilutapahtumia. Näin valtavan objektiivivalikoiman avulla Bobilla on kaikki, mitä hän tarvitsee hyödyntääkseen Sony α9:n ja α9 II:n upeaa 20 fps:n kuvausnopeutta ja automaattitarkennusta.
”Sekä Sony FE 135mm f/1.8- että FE 600mm f/4 GM -objektiivit ovat tulleet saataville juuri oikeaan aikaan”, Bob toteaa. ”Ensi vuonna osallistun Tokiossa planeetan suurimpaan urheilutapahtumaan, ja otan molemmat objektiivit mukaani. Tuskin maltan odottaa, minkälaisia kuvia saan niiden avulla otettua.”
”Sony α9 – hiljaisuus, Eye AF -toiminto ja Live View -etsin mullistavat valokuvaamiseni!”