vuori heijastuneena Lago d'Antornon tyynestä pinnasta

Millä tahansa valolla ja säällä

Stefan Liebermann ja Dennis Schmelz

sony 35mm f/1.4 G master

Sonyn lähettiläät Stefan Liebermann ja Dennis Schmelz pääsivät ensimmäisten joukossa maailmassa testaamaan uutta FE 35mm f/1.4 G Master -objektiivia, joka on osoittautunut yhtä inspiroivaksi niin stillkuviin kuin videoprojekteihinkin.

aamun valo osuu puuhun hintersee-järvellä

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/9.0, ISO 400

Tämä uusi objektiivi tarjoaa valo- ja videokuvaajille uuden luovan vaihtoehdon. Siinä erittäin suuri aukko ja luonnollinen näkymä yhdistyvät erinomaiseen kuvanlaatuun, kevyeen rakenteeseen ja sääsuojaukseen paketissa, josta löytyy kaikille jotain. Denniksen tausta on matkailussa, mainoksissa ja musiikkivideoissa, joten FE 35mm f/1.4 GM inspiroi häntä luomaan hämärän ja elokuvamaisen lyhytelokuvan, jossa on vahvoja Americana-sävyjä.

”Halusin hyödyntää objektiivin uusia toimintoja”, hän kertoo: ”ja tehdä tarinan, jonka voisin kertoa vain sen avulla. 35 mm on minusta täydellinen polttoväli elokuvaan. Se mukautuu eri kohteisiin ja pidän sen elokuvamaisuudesta. Se ei ole liian leveä mutta antaa kuitenkin tilan tuntua, ja sillä saa hienoja kuvia ihmisistä. Ehkä parasta on kuitenkin aukolla 1,4 tuotettava kaunis bokeh-sumennus ja se, että voimme työskennellä ympäristön valolla.”

FE 35mm f/1.4 GM -objektiivissa on fyysinen aukkorengas, jonka naksahduksen saa elokuvakäytössä pois toiminnasta putkessa olevalla painikkeella. Siten se käy still- tai videokuvaukseen. ”Tämän ansiosta saadaan aukon siirtymät lähes näkymättömiksi ja tiukennettua tai laajennettua tarkennusta kuvattavasta tarinasta riippuen ja myös muutettua valotusta samalla tavalla”, Dennis intoilee: ”Se auttaa minua videokuvaajana, koska sillä ei synny kovia hyppäyksiä, jotka voivat siirtää katsojan huomion pois tarinasta. Kaikki on luonnollisen kaunista ja sujuvaa.”

dennis schmelz pitelee alpha 7s3 -kameraa päänsä yläpuolella kuvatessaan bändiä lavalla

© Christopher Schmid

Kun Dennis käytti α7S III:n AF-kasvontunnistustoimintoa, häneen tekivät vaikutuksen FE 35mm f/1.4 GM -objektiivin tarkennusnopeus, tarkkuus ja moottoriäänten puuttuminen. ”Siinä käytetään kitkatonta lineaarista XD-moottoria”, hän selventää: ”Sen ansiosta AF oli hämmästyttävän nopea ja tarkka. Otimme vain kuusi otosta manuaalisella tarkennuksella. Kaikki muut tehtiin kasvontunnistuksen kanssa f/1,4-polttovälillä eikä mitään jäänyt tallentumatta.” Dennis kuvasi lyhytelokuvansa kovassa sateessa öisillä kaduilla. Sääsuojauksen ansiosta FE 35mm f/1.4 GM -objektiivi kesti hyvin nämä olosuhteet, ja kevyt muotoilu mahdollisti sen täysin vapaan liikuttelun gimbaalilla. ”Kukaan ei halua objektiivin rajoittavan kuvaamista”, hän myöntää: ”mutta FE 35mm f/1.4 GM:n kanssa on aivan päinvastoin. Kuvatessamme satoi kaatamalla ja objektiivi kastui melko pahasti, mutta se ei ollut mikään ongelma! Myös keveys on merkittävä tekijä. Tätä 524 g painavaa objektiivia on paljon helpompaa kantaa kuin aiemmin käyttämiäni suuriaukkoisia 35 mm:n objektiiveja.”

aamun valo osuu lempeästi vuoreen, joka heijastuu Lago d'Antornon tyynestä pinnasta

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/15s @ f/8.0, ISO 100

Stefan on yökuviin erikoistunut luonto- ja maisemakuvaaja, ja hänelle FE 35mm f/1.4 GM oli selkeä suunnanmuutos, jolle hän kuitenkin lämpeni hyvin nopeasti. ”Käytän yleensä leveämpiä objektiiveja, kuten 16 tai 20 mm:n malleja”, hän kertoo: ”Ensin epäilin, mitä voisin saada irti tästä objektiivista, mutta se selvisi varsin pian! Se osoittautui loistavaksi etsiessäni uutta kuvakulmaa luontoon. Yleensä haen paljon kohteita etualalle, mutta vaihdettuani 35 mm:n objektiiviin tutkin enemmän kuvan keskiosaa ja taivasta, jolloin sain kauniin tuoreen kuvakulman.”

rivi veneitä ankkuroituna vuoristojärvellä

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/9.0, ISO 250

Vaikka kuvakulma oli uutta Stefanille, optinen laatu oli juuri hänen toivomaansa. FE 35mm f/1.4 GM -objektiivissa käytetään yhtä ED- (extra low dispersion) ja kahta XA (extreme aspherical) -elementtiä, Nano AR II -pinnoitetta ja 11-lehtistä pyöristettyä himmenninaukkoa tuomaan erinomaista selkeyttä haastaviinkin valaistusolosuhteisiin. ”Tällä objektiivilla saa erinomaisen terävyyden kulmasta kulmaan.”

Stefan kertoo: ”Se on yökuviini hämmästyttävän hyvä ja suuriaukkoinen f/1,4-asetuksella, mutta en tarvitse aina täyttä aukkoa, etenkään käyttäessäni yöllä tähtijäljitintä (star tracker) tai kuvatessani tavallisia maisemia iltahämärässä tai aamunkoitteessa. Polttovälin voi jättää f/2,8- tai f/3,5-asetukseen, eikä siltikään tule yhtään vinjetointia, komaa tai poikkeamia.”
autojen jarruvalojen tuottamia valojuovia vuoristotiellä ja taustalla viehättävä vanha kirkko

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Stefan on myös kokenut panoraamamaisemien kuvaaja, ja hän huomasi tämän objektiivin sopivan erinomaisesti myös niihin. 35 mm:llä tuli vähemmän vääristymää kuin leveämmillä polttoväleillä, joten hän nitoi useita kuvia yhteen nostaakseen resoluutiota. ”Jos tarvitsin enemmän etualaa tai leveämmän näkymän”, hän selventää: ”käytin vain useita 35 mm:n otoksia kattamaan koko näkymän. Uuden objektiivin AF Hold -toiminto oli siihen täydellinen, sain lukittua terävyyden eri valotuksilla.”

auringonnousu Hintersee-järven yllä vuorten ja puiden heijastuessa vedestä

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Aivan kuten Denniksen mielestä, myös Stefanista FE 35mm f/1.4 GM:n keveys on valtava etu. ”On mahtavaa, että voin pakata α7 III -kamerani, 24mm f/1.4 GM:n ja tämän uuden objektiivin, ja lähteä reissuun niiden kanssa. Voin kiivetä ylös mäkiä ja vuoria ja ottaa teltan mukaan, eikä tee tiukkaa. Kuvaan varmasti vielä paljon tällä objektiivilla.”

sonyn alpha 7M3 kolmijalalla vuoristomaiseman näkyessä takanäytöllä

© Stefan Liebermann

Esitellyt tuotteet

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Saksa

”Omintakeista valokuvausta: ihmissilmälle näkymätöntä mutta silti todellista”

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Tilaaminen onnistui!