kettu kurkistaa lumisen harjanteen yli niin, että sen silmät juuri ja juuri näkyvät

Villejä kohtaamisia

Süha Derbent

Yli 30-vuotisen ammattikuvaajan uransa aikana Süha Derbent on matkustanut ympäri maailmaa kuvaamassa upeita eläimiä, ja hänen kuvansa ovat ostettavissa Getty Imagesilta. Lähtiessään viimeisimmälle seikkailulleen hän jätti tavallisen kamerakalustonsa kotiin ja otti sen tilalle Sonyn tehokkaan RX10 IV:n kuvatakseen kettuja pakkasen ollessa jopa -28° C.

suha derbent
Ketut pystyvät kuulemaan lumen alla tunneleissa kulkevien hiirten askeleet. Kettu voi kävellä vaikka koko päivän, mutta kun se kuulee jalkojensa alta hiiren äänen, se höristää korviaan. Kun näen ketun kallistavan päätään, tiedän, että se on kuullut jotakin ja valmistautuu metsästämään.
suha derbent sony rx10IV kettu hyppii lumessa © Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 80

Tavallisesti hän käyttää Sonyn vaihdettavan objektiivin α7R III -kameraa, mutta äskettäisellä Turkin Karsiin suuntautuneella ketunkuvausseikkailullaan hän kuvasi pakkasessa aamusta iltaan Sonyn RX10 IV -kompaktikameralla.

suha derbent sony rx10IV kettu kävelee lumessa ja katsoo kuvaajaan © Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 80
Matkustan pitkiä matkoja päästäkseni villieläinten luo”, hän kertoo, ”ja raskaan kaluston kantaminen on todellinen haaste. Siksi RX10 IV on ihanteellinen, koska se on pieni eikä sen kanssa tarvitse raahata uuvuttavan raskasta kalustoa. Lisäksi kameran 20,1 megapikselin 1.0-tyyppisen Exmor RS -tunnistimen ansiosta minun ei tarvitse tinkiä kuvanlaadusta.”
suha derbent sony rx10IV kettu kurkistaa lumisen harjun yli vain silmät näkyvissä © Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/8000s @ f/4.0, ISO 200

Kettujen kohtaaminen eri etäisyyksillä metsässä ajettaessa tai käveltäessä vaati kameran, jonka avulla Süha pystyi työskentelemään hyvin joustavasti. Sonyn RX10 IV on kokonsa ja painonsa ansiosta ketterä kamera käyttää, mutta show’n varastaa 24–600 mm:n optisesti vakautettu objektiivi.

Tämän objektiivin avulla Süha sai otettua upeat kuvansa ketuista ilman suuria teleobjektiiveja, joita hän tavallisesti käyttäisi safarilla. ”24–600 mm:n zoomaus helpottaa jo paljon, mutta kuten tavallisesti käyttämässäni α7R III:ssa, RX10 IV:ssä on myös erittäin nopea automaattitarkennus. Automaattitarkennuksen seurantanopeus on todella vakuuttava.”

suha derbent sony rx10IV kettu istuu lumessa jälkiensä vieressä © Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/6400s @ f/4.0, ISO 250

Erinomainen objektiivi on vain kuitenkin osa tarinaa, sillä nopeiden tapahtumien kuvaamiseen tarvitaan nopeasti reagoiva kamera. ”Kun kuvaamme villieläimiä”, hän selittää, “käytämme aina kameroita jatkuvan kuvauksen tilassa, ja 24 kuvan sekuntinopeudella sarjakuvaava RX10 IV on huiman nopea. Mieti miltä tuntuisi, jos olisit matkustanut kilometrikaupalla, löytänyt etsimäsi eläimen ankarissa luonnonolosuhteissa ja se vielä tekisi juuri sitä mitä toivoit, mutta kamerasi ei pysyisi sen perässä. En halua edes kuvitella! Mutta RX10 IV ei varmasti laahaa perässä nopeassakaan toiminnassa.”

suha derbent sony rx10IV kettu kaivaa lunta kuonollaan © Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/640s @ f/4.0, ISO 80

Süha käytti Kars-projektissaan RX10 IV:ää ensimmäistä kertaa äärimmäisen kylmässä säässä. Häntä hieman arvelutti, miten kamera toimisi alhaisissa lämpötiloissa ja kaupungin sijaitsemassa korkeudessa, mutta huoli oli turhaa. ”Kuvasin todella ankarissa olosuhteissa – jopa -28 asteen pakkasessa – ja kokemus on opettanut, että kamera ja akut on pidettävä niin lämpiminä kuin mahdollista. Hämmästyin, että aloittaessani aamulla täydellä akulla, pystyin helposti kuvaamaan koko päivän samalla akulla!”

Esitellyt tuotteet

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!