Villejä kohtaamisia

Süha Derbent

Yli 30-vuotisen ammattikuvaajan uransa aikana Süha Derbent on matkustanut ympäri maailmaa kuvaamassa eläimistä hämmästyttävimpiä, ja hänen kuvansa ovat ostettavissa Getty Imagesilta. Lähtiessään viimeisimmälle seikkailulleen hän jätti tavallisen kamerakalustonsa kotiin ja otti sen tilalle tehokkaan Sony RX10 IV:n kuvatakseen kettuja jopa 28 asteen pakkasessa.

suha derbent makaa lumessa sony rx10 -kameran kanssa

“Ketut pystyvät kuulemaan lumen alla tunneleissaan kulkevien hiirten askeleet. Kettu voi kävellä vaikka koko päivän, mutta kun se kuulee jalkojensa alta hiiren äänet, se höristää korviaan. Kun näen ketun kallistavan päätään, tiedän että se on kuullut jotakin ja valmistautuu metsästämään.”

suha derbent sony rx10IV kettu hyppii lumessa

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 80

Tavallisesti hän käyttää vaihdettavaobjektiivista Sony α7R III -runkoa, mutta hiljattaisella Karsin pakkasiin suuntautuneella ketunkuvausseikkailullaan hän kuvasi aamusta iltaan Sony RX10 IV -kompaktikameralla.

suha derbent sony rx10IV kettu kävelee lumessa ja katsoo kuvaajaan

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 80

”Matkustan pitkiä matkoja päästäkseni villieläinten luo”, hän kertoo, ”ja raskaan kaluston kantaminen on todellinen haaste. Siksi RX10 IV on ihanteellinen, koska se on pieni eikä sen kanssa tarvitse raahata uuvuttavan raskasta kalustoa. Lisäksi kameran 20,1 megapikselin 1.0-tyyppisen Exmor RS -kennon ansiosta minun ei tarvitse tinkiä kuvanlaadusta.”

suha derbent sony rx10IV kettu kurkistaa lumisen harjun yli vain silmät näkyvissä

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/8000s @ f/4.0, ISO 200

Kettujen kohtaaminen metsässä ajaessa tai kävellessä vaati kameraa, jonka avulla Süha pystyisi työskentelemään hyvin joustavasti. Sony RX10 IV on kokonsa ja painonsa ansiosta ketterä kamera käyttää, mutta show’n varastaa 24-600 mm:n ekvivalentti, optisesti vakautettu objektiivi.

Tämän objektiivin avulla Süha sai otettua upeat kuvansa ketuista ilman suuria teleobjektiiveja, joita hän tavallisesti safarilla käyttäisi. ”Zoomaaminen 24 mm:stä to 600 mm:iin helpottaa jo paljon, mutta kuten tavallisesti käyttämässäni α7R III:ssa, RX10 IV:ssä on erittäin nopea automaattitarkennus. Automaattitarkennuksen seurantanopeus on todella vakuuttava.”

suha derbent sony rx10IV kettu istuu lumessa jälkiensä vieressä

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/6400s @ f/4.0, ISO 250

Erinomainen objektiivi on vain kuitenkin osa tarinaa; nopeiden tapahtumien kuvaamiseen tarvitaan kamera, joka reagoi nopeasti. ”Kun kuvaamme villieläimiä”, hän selittää, “käytämme aina kameroita jatkuvan kuvauksen tilassa, 24 kuvan sekuntinopeudella sarjakuvaava,RX10 IV on huiman nopea. Mieti miltä tuntuisi, jos olisit matkustanut kilometrikaupalla, löytänyt etsimäsi eläimen ankarissa luonnonolosuhteissa, ja se vielä tekisi juuri sitä mitä toivoit, mutta kamerasi ei pysyisi sen perässä. En halua edes kuvitella! Mutta RX10 IV ei varmasti laahaa perässä nopeammassakaan toiminnassa.”

suha derbent sony rx10IV kettu kaivaa lunta kuonollaan

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/640s @ f/4.0, ISO 80

Süha käytti Kars-projektissaan RX10 IV:ää ensimmäistä kertaa äärimmäisen kylmässä säässä, ja häntä hieman arvelutti, miten kamera toimisi alhaisissa lämpötiloissa ja kaupungin korkeudella, mutta huoli oli turhaa. “Kuvasin todella ankarissa olosuhteissa – jopa -28 asteessa – ja kokemus on opettanut, että kamera ja akut on pidettävä niin lämpiminä kuin mahdollista. Hämmästyin huomatessani, että kun aloitin aamulla täydellä akulla, pystyin helposti kuvaamaan koko päivän samalla akulla!”

Tässä artikkelissa mainitut tuotteet
DSC-RX10M4

RX10 IV ja 0,03 sekunnin optinen 25-kertainen AF-zoomaus

DSC-RX10M4

Süha Derbent
Alpha Universe

Süha Derbent

Turkki

Matka itseen.

Näytä profiili


x