morsian seisoo parvekkeella katsomassa suurta järveä italiassa

Kauneuden ja yksinkertaisuuden liitto

Cristiano Ostinelli

Cristiano Ostinellin kaltaisen veteraanihääkuvaajan näkökulmasta monet valokuvauksen osa-alueet ovat muuttuneet viimeisen 30 vuoden aikana – mutta monet asiat ovat myös pysyneet samoina. Nykyaikaiset peilittömät kamerat, kuten Sonyn Alpha-sarjan kamerat, ovat kehittyneet lähes tunnistamattomiksi analogisiin edeltäjiinsä verrattuina. Tämän myötä valokuvaajan kokemus ja luovuus ovat yhtä ratkaisevia kuin huipputason varusteet.

”Aloitin muiden tavoin pienemmistä häistä, mutta olin onnekas ja pystyin työskentelemään sellaisten asiakkaiden kanssa, jotka halusivat juhlia Comojärven kaltaisissa paikoissa”, Cristiano kertoo. ”Siihen aikaan se oli harvinaista, kohdehäät eivät olleet vielä nykyisen kaltainen trendi. Kokemukseni ansiosta pääsin työskentelemään ympäri maailmaa, tapasin tuhansia ihmisiä ja opin jatkuvasti lisää, mutta taidot eivät juuri muutu paikasta riippumatta.”

morsian seisomassa varjossa katselemassa järvelle

© Cristiano Ostinelli | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/2.8, ISO 100

Kokemuksen merkityksestä huolimatta Cristianon mukaan Sony Alpha 1- ja Alpha 9 II -kamerat ovat hänelle hääkuvauksen tärkein tekijä. ”Siirtyminen DSLR:stä peilittömyyteen on varmasti yhtä suuri muutos kuin siirtyminen filmistä digitaaliseen”, hän sanoo, ”ja sen merkitystä, että valotuksen voi nähdä juuri niin kuin se osuu etsimeen, ei voi liioitella. Alpha 1- ja Alpha 9 II -kameroiden mustasalamattoman kuvauksen ansiosta näen salaman, kun käytän sitä.”

morsian seisoo kahden pilarin välissä ja katsoo gardajärvelle

© Cristiano Ostinelli | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/2.8, ISO 125

Hänen kykynsä käsitellä kesäistä valoa on toinen tärkeä asia. ”Minusta olisi ihanaa, jos häät olisivat auringonlaskun aikaan, mutta se ei ole realistista”, Cristiano nauraa. ”Useimmiten kuvaamme keskellä päivää eikä säätä voi valita. Suurimman osan ajasta valo on erittäin kirkasta, joten yritän löytää varjopaikkoja, mutta helpointa on saada ihmiset kääntymään pois auringosta ja taustavalaista heidät sitten joko manuaalisella valotuksella tai käyttämällä salamaa apuna.”

”Alpha-kamerat helpottavat reagoimista muuttuvassa valossa”, hän jatkaa, ”ja se tarkoittaa, ettei aikaa mene hukkaan. Voin kääntyä auringosta varjoon ja tiedän, että kameran valotus ja tarkennus ovat heti valmiina käyttöön. Kuvittele morsian kävelemässä kohti alttaria – voin kuvata koko matkan ja tiedän, että jokainen kuva on täydellisesti tarkennettu, joten minun on vain valittava kuvista paras. On myös muistettava, että myös muut asiat kuin kohteeni voivat liikkua. Voin peruuttaa tai liikkua ympäriinsä ja terävyys pysyy silti samana. Voin siis keskittää luovuuteni kuvien rajaamiseen.”

morsian hymyilee kameralle

© Cristiano Ostinelli | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/13, ISO 2000

”Tällainen automaattitarkennuksen suorituskykytaso on välttämätön, kun käytetään suurempia aukkoja”, sanoo Cristiano, joka on erityisen ihastunut FE 35mm f/1.4 GM-, FE 50mm f/1.2 GM- ja FE 12-24mm f/2.8 GM -objektiiveihin. ”Käytän työssäni suurempia objektiiveja, koska haluan tallentaa myös maiseman ihmisten lisäksi, mutta käytän enimmäisaukkoja, jotta voin hallita taustalla olevia mahdollisia häiriötekijöitä. Jatkuva automaattitarkennus takaa kuitenkin sen, että kohteet pysyvät täydellisesti tarkennettuina.”

parvekkeella toisiaan syleilevä pari

© Cristiano Ostinelli | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/640s @ f/2.8, ISO 100

Tärkeimmät kohteet ovat tietenkin morsian ja sulhanen. ”He ovat huomion keskipiste, mutta he eivät ole malleja”, Cristiano selittää, ”ja he voivat jäätyä kameran edessä. He haluavat upeita kuvia, mutta saattavat olla ujoja tai huolissaan. Keskustelemme aiheesta sekä etukäteen että päivän aikana, ja voin antaa neuvoja esimerkiksi poseeraukseen ja käsien asentoon liittyen, mutta jos he eivät tunne oloaan luontevaksi, vaihdamme lähestymistapaa ja keksimme uusia ideoita.” Silloin hän muuttaa hääkuvaustyyliään dokumentaarisempaan ja aidompaan lähestymistapaan, mikä vähentää hääpariin kohdistuvia paineita.

Comojärvellä Cristianilla on toinen niksi hyvien kuvien saamiseen. ”Kuvaamme lähes aina veneessä, sillä veden päällä oleminen saa parit tuntemaan olonsa mukavaksi. Se on hauskaa ja energistä ja saa heidät keskittymään muuhun kuin poseeraamiseen. Lisäksi järvituuli nostaa morsiamen huntua, mikä lisää kuvaan syvyyttä ja kauniita linjoja. Luonnollisesti pariskunnat haluavat kuviinsa myös maisemia, koska maisemat ovat olleet merkittävä osa juuri tämän paikan valitsemista. He eivät halua lähikuvia, jollaisia voidaan ottaa missä tahansa. Hääpaikka onkin kuin yksi häävieraista!”

morsian pitelee kukkakimppua pikaveneessä

© Cristiano Ostinelli | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 100

Olisiko Cristiano halunnut aloittaa matkansa valokuvauksen parissa yhtä tehokkailla kameroilla kuin Alpha 1 ja Alpha 9 II? ”Tuo on vaikea kysymys”, hän toteaa, ”kameroihin liittyvät vaikeudet auttoivat minua kehittymään. Töissä tarvitsen kuitenkin helppokäyttöisiä työkaluja, ja ammattilaisena minun on toimittava nopeasti. Nämä Sony-kamerat ovat uskomattomia. Ne ovat – omasta mielestäni parhaita – instrumentteja, jotka voivat ratkaista monia ongelmia. Näin valokuvaajat voivat olla entistä luovempia, mitä todellakin kannatan.”

Lopuksi hän toteaa: ”Alpha-kamerat auttavat siis minua tekemään enemmän. Olen oppinut, että vaikeimmissakin häätilanteissa minun kannattaa vain haastaa itseni. Asiakkaani odottavat jotain upeaa, joten yritän aina olla entistä luovempi ja saada parempia kuvia. Nykyään kuvaajat voivat käyttää monenlaisia teknisiä apuvälineitä, joten luovuus on erityisen tärkeää: hyödynnä siis kaikkea, mikä auttaa sinua olemaan luova.”

Esitellyt tuotteet

Cristiano Ostinelli

Cristiano Ostinelli | Italy

ˮParas valokuvani on se, jota en ole vielä ottanut.ˮ

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!