vasta vihitty pariskunta kävelemässä ystävien keskellä

Vaalittavia hetkiä

Yannick Zurflüh

”Sanoin aina, että en ikimaailmassa kuvaisi häitä, mutta nyt pidän siitä kaikista eniten”, sanoo Yannick Zurflüh nauraen. Hän itse asiassa opiskeli taloustieteitä ja liikkeenjohtoa ja arveli hankkivansa ”oikean työn, jossa käytetään pukua”. Valokuvaus oli kuitenkin hänelle rakas harrastus eikä koskaan kovin kaukana pois mielestä, joten sen merkitys alkoi vähitellen kasvaa hänen elämässään.

lähikuva juuri suutelemaisillaan olevasta parista

© Yannick Zurflüh | Sony α9 + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/125s @ f/2.0, ISO 400

Yannickin hääkuvat näyttävät päältä päin tyyliltään dokumentaarisilta tai lavastamattomilta, mutta niissä huomaa pian jotain syvempää. Hänellä on syvempi yhteys kuvaamiinsa ihmisiin, minkä ansiosta katsojasta tuntuu melkein kuin hän olisi vieraana tapahtumassa. Hän selittää: ”Nautin aina aitojen hetkien ikuistamisesta, asioista, jotka tapahtuvat päivän ohjelman lomassa, kuten isovanhemmat jakamassa ilon ja pohdiskelun hetkeä tai ystävien vaihtama katse puheiden aikana – hetkiä, joita vain tapahtumaan osallistuva voi nähdä.”

juuri halaamaisillaan oleva hymyilevä vanha pariskunta

© Yannick Zurflüh | Sony α9 + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/800s @ f/1.4, ISO 100

”Pystyäkseni tekemään niin, minun täytyy osallistua tapahtumaan, syödä, juoda ja jakaa heidän tunteensa”, hän jatkaa. ”Varaan aikaa tutustuakseni pariskuntaan, jonka kanssa työskentelen. Kutsun heidät illalliselle minun ja kumppanini kanssa, ja pidän heihin yhteyttä tapahtumaan asti ja vielä sen jälkeenkin. Itse asiassa moniin läheisimmistä ystävistäni olen tutustunut kuvatessani heitä! Kyseessä on ehdottomasti enemmän yhteisöllinen kokemus kuin pelkästään valokuvaustoimeksianto.”

Tällaiseen inhimilliseen lähestymistapaan tarvitaan sopivat kamerat ja objektiivit. Yhdistelmän täytyy toistaa valokuvaajan näkemys maailmasta ja auttaa häntä työssään. Siksi Yannick useimmiten yhdistää Sonyn Alpha 9 -runkoihin FE 35mm f/1.4 ZA- ja FE 50mm f/1.4 ZA -objektiivit.

”Haluan olla lähellä kuvattavia näkymän vääristymättä”, hän selittää. ”Näillä objektiiveilla saan kuvattua tarinan niin kuin näen sen tapahtuvan. Kuvattaessa pidemmillä polttoväleillä kaikki ihmiset eivät huomaa eroa, mutta he tuntevat sen, koska se ei ole kovin inhimillinen näkymä.”
morsiusneito auttaa morsianta pukeutumaan

© Yannick Zurflüh | Sony α9 + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/400s @ f/1.8, ISO 1250

”Näiden kiinteän polttovälin objektiivien suuret aukot antavat myös rauhaa, mikä voi olla todella tärkeää häiden kaoottisessa ilonpidossa”, Yannick jatkaa. ”Kuvaan lähes aina aukko täysin auki, ja kuvista tulee neulanteräviä asetuksella f/1.4. Tarvitsen mahdollisuuden erottaa kohteen, mikä ei vaan onnistu niin hyvin zoom-objektiiviin saatavalla aukolla f/2.8. Nykyään pystyn kuvaamaan kaiken aukko täysin auki, ja ilme on paljon siistimpi ja rauhallisempi, jolloin saan luotua upeita pysähtyneitä hetkiä juhlien keskellä.”

Sonyn objektiiveihin yhdistettynä Alpha 9 antaa Yannickille hänen mukaansa ”ehkä hääkuvauksissa tärkeimmän asian, nimittäin äänettömyyden”. Hän kertoo: ”Se muuttaa kaiken. Jokainen, joka on kuvannut häitä pienessä kirkossa mekaanisella laukaisimella, tietää sen. Kuulostaa kuin meneillään olisi sota juuri silloin, kun rauhan pitäisi vallita. Se antaa myös tilaa uudenlaiselle läheisyydelle. Et arvaakaan, kuinka paljon enemmän saan kuvia itkevistä miehistä! Ennen he jännittyivät kameran läheisyydessä, mutta nyt kaikilla, minä itse mukaan lukien, on rennompi olo.”

morsian syömässä voileipää ennen seremoniaa

© Yannick Zurflüh | Sony α9 + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/2500s @ f/2.0, ISO 640

Kun työskentelee aukko täysin auki eikä toista tilaisuutta tule, tarkennuksen tarkkuus on ratkaisevan tärkeää. Yannickin mielestä Alpha 9 -kamerat kunnostautuvat myös siinä. ”Voin kuvata 5 000 kuvaa, ja jokainen niistä on terävä”, hän selittää. ”Voin myös työskennellä kamera rinnan korkeudella, sommitella näytön avulla ja antaa reaaliaikaisen seuraavan automaattitarkennuksen hoitaa loput. Kun valokuvaaja tykkää ihmisistä, sitä ei halua olla vain kävelevä kamera kasvot piilossa. Tällä tavoin voin olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa tai katsoa muualle, jolloin se on vähemmän tungettelevaa ja häiritsevää ja pääsen yksinkertaisesti lähemmäs.”

äiti halaa tytärtään ennen seremoniaa

© Yannick Zurflüh | Sony α9 + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/500s @ f/1.6, ISO 160

Kun tilanne nyt pikkuhiljaa palaa normaaliksi pandemian jälkeen, Yannick odottaa taas pääsevänsä lähemmäs. ”Olen täyttänyt kalenteriani mainostöillä, mutta sydämeni sykkii nimenomaan häille”, hän kertoo. ”Siihen kuuluu osana myös haluni luoda pidempiaikaista arvoa. Tässä maailmassa kaikki on niin nopeatempoista, että haluan luoda jotain, josta vielä pariskuntien lapsenlapsetkin nauttivat. Kuvaan oikeastaan juuri seuraavaa sukupolvea varten, joka haluaa nähdä kaikki pienet merkitykselliset yksityiskohdat ja sen, mistä se on tullut. Kyse ei ole pelkästään seremonian suurista hetkistä, vaan myös ympäristöstä, miten ihmiset ovat pukeutuneet ja kokoontuneet, ja kaikista niistä empatian osoituksista, jotka tekevät kaikista häistä ainutlaatuisia.”

Esitellyt tuotteet

Yannick Zurflüh

Yannick Zurflüh | Switzerland

”Suurin luku on vielä kirjoittamatta. Käännetäänpä sivuja yhdessä”

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!