alpihiihtäjä kovassa vauhdissa

Talven ihmemaa

Francis Bompard

”Hyvää laskettelukuvaa varten monien asioiden täytyy osua kohdalleen”, pohtii alppihiihtoa ammatikseen kuvaava Francis Bompard. ”Tarvitaan oikeat maisemaelementit, hyvä valo – usein kohteen takaa – ja tietysti myös täydellinen laskija. Joskus on vaikeaa saada oikea yhdistelmä, mutta nämä elementit yhdessä kertovat haluamani tarinan. Ja siinä voi olla suuressa osassa myös tuuri!”

Viimeisimmässä projektissaan joulukuussa 2021 Francis kuvasi alppihiihdon maailmancupin osakilpailua Italian Dolomiiteilla. Hän oli siihen mennessä kerännyt kokemusta rinteessä koko ikänsä, eikä pelkästään urheilijoiden parhaimmiston kuvaajana, vaan itsekin myös laskijana.

laskijan siluetti rinteessä

© Francis Bompard | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/2500s @ f/9.0, ISO 125

”En usko, että voisin tehdä tätä työtä ilman kaikkia laskemiseen käyttämiäni tunteja”, hän sanoo hymyillen. ”Ennen kuin ryhdyin kokopäiväiseksi valokuvaajaksi, olin hiihdonopettaja. Hyvä laskija pääsee radan parhaisiin paikkoihin, mikä ei ole helppoa, koska rinteet ovat niin jäisiä. Vapaalaskua puolestaan kuvataan syvässä lumessa, eli siinä tilanne on vastaava vaikkakin erilainen. Kummassakin tapauksessa täytyy olla hyvässä kunnossa!”

Kun Francis on päässyt asemiin ja saanut jääraudat jäähän kiinni, hän alkaa heti miettiä sommitelmaa. ”Yleensä koetan antaa kohteilleni ilmaa ja valmistaudun kuvaamaan heidät hyppäämässä tai sitten rajaan heidät mahdollisimman lähelle vaikutelman tehostamiseksi”, hän selittää. ”On tärkeää miettiä, miten laskija saapuu kuvaan, ja olla valmiina siihen.”

laskija rinteessä epätarkalla taustalla

© Francis Bompard | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/60s @ f/22, ISO 160

Kun Francis on saanut valittua paikan ja sommitelman, hän yhdistelee mielellään eri kuvaustekniikoita. ”Käytän erittäin lyhyitä valotusaikoja, kuten 1/4000 s laskijan tullessa suoraan minua kohti, mutta jos hän liikkuu minusta katsoen sivussa, pidennän valotusaikaa 1/60 tai jopa 1/20 sekuntiin, jotta saan hänen energiansa mukaan panorointiin”, hän sanoo. ”Käytän manuaalista valotusta ja valitsen automaattisen ISO-arvon asettaen alueeksi 100–3200. Sitten pystyn käyttämällä valotuksen säätöä vastaamaan hyvin nopeasti mahdollisiin valon muutoksiin. Tällä tavalla saan aina tarvitsemani valotusajan ja aukon haluamaani tyyliä varten.”

laskijan siluetti laskettelurinteen yläpäässä

© Francis Bompard | Sony α9 II + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1250s @ f/11, ISO 160

Yleinen ongelma lumella kuvattaessa on sen heijastavuus. Kirkkaat kohteet saavat kameran luulemaan, että kuvaa täytyy tummentaa, mutta sitten tuloksena on harmaita eikä valkoisia rinteitä. Francisin mielestä peilittömään kameraan siirtyminen on ollut tässä suhteessa iloinen yllätys. ”Hybridikameroilla valotus ei ole teknisesti enää ongelma, koska tarkan tuloksen näkee jo ennen kuvan ottamista”, hän selittää. ”Tähän DSLR-kamera ei yksinkertaisesti pysty ammattikäytössä.”

Tämä kaikki yhdistyy sellaisissa otoksissa kuin tässä Italian Cortina D’Ampezzossa vuoden 2021 alppihiihdon maailmanmestaruuskisoissa otetussa kuvassa. ”Tässä Sveitsin Lara Gut kiitää kultamitalille naisten suurpujottelussa”, selventää Francis. ”Puiden varjot juovittavat rinteeseen kauniin seeprakuvion, ja sain ikuistettua hänet valokeilaan hänen syöksyessään sen läpi.”

laskija ohittaa lipun kovalla vauhdilla

© Francis Bompard | Sony α1 + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/3200s @ f/9.0, ISO 640

Muutoin kyse on vain nopeudesta. ”Sonyn Alpha 1- ja Alpha 9 -kameroissa yhdistyvät nopea suljin, virheetön, täysin pimentymätön elektroninen etsin ja nopein koskaan käyttämäni automaattitarkennus”, Francis sanoo.

”Juuri näitä työkaluja tarvitaan täydelliseen toimintakuvaan, ja IBIS myös parantaa panorointikuviani. Näiden kameroiden elektroninen etsin helpottaa erittäin paljon kohteen seurantaa. Se on tärkeää juuri panoroinnissa, jossa toisten kameroiden pidempi valotusaika voi tarkoittaa todellista viivettä.”

”Käytän elektronista suljinta koko ajan. En tee sitä pelkästään siksi, että sillä saa lyhempiä valotusaikoja kuin mekaanisella, vaan pääasiassa siitä syystä, että saan sillä maksimikuvataajuuden”, hän jatkaa. ”Tämä kuva alppihiihdon maailmancupin Beaver Creekin osakilpailusta valittiin 84 kuvan sarjasta, joka saatiin otettua Alpha 1:n 30 kuvaa sekunnissa tuottavalla kuvasarjatilalla. Kaikki otokset olivat tarkkoja, joten piti vain valita paras poseeraus!”

laskija hyppäämässä

© Francis Bompard | Sony α1 + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/4000s @ f/6.3, ISO 500

Francis antaa tunnustusta Alpha 1- ja Alpha 9 -runkojen nopeudelle ja tarkennusteholle ja yhdistää ne Sonyn suuriin teleobjektiiveihin, kuten FE 600mm f/4 GM OSS- ja FE 400mm f/2.8 GM OSS -objektiiveihin. ”Tällä yhdistelmällä teho riittää kuvaamaan minua kohti kiitävää kohdetta täydellä aukolla, ja saan silti jokaisesta kuvasta veitsenterävän”, hän sanoo.

”Olen kuvannut laskettelukilpailuja joulukuusta 1981 lähtien, jolloin olin ensimmäisessä maailmancupin kilpailussani Val d'Iseressä”, Francis kertoo lopuksi. ”Vaikka kokemus onkin merkittävä tekijä ottamissani kuvissa, mielestäni täytyy olla myös avoin uusille asioille. Sonyn kamerat ovat antaneet minulle tilaisuuden testata luovia rajojani. Kun olen saanut niiden uudet tekniikat omaksuttua, ne ovat avanneet minulle uusia luovia polkuja. Sen jälkeen kaikki on ollut kiinni minusta itsestäni…”

Esitellyt tuotteet

Francis Bompard

Francis Bompard | France

”Jos et tiedä, minne olet menossa, katso, mistä olet tullut” (berberisananlasku)

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!