Artikkelin tunniste : S700023951 / Viimeksi muokattu : 12.07.2018

Tietojen varmuuskopioiminen

Tässä artikkelissa sovellettavat tuotteet ja luokat

Tässä artikkelissa kerrotaan muutamia yleisohjeita, joilla varmistetaan, että tietosi ovat suojattu tietohävikeiltä.

vaikeusasteluokitus Vaikeusasteluokitus:
Keskivaikea
vaadittava aika Vaadittava aika:
Ei olennainen

Varmuuskopiointi on kiintolevyn sisältämien tärkeiden tietojen suojauskopiointi, mielellään ulkoiselle välineelle. Varmuuskopioiden puute aiheuttaa paljon harmia ja rahan, tietojen ja/tai ajan hävikkiä, joten suosittelemme voimakkaasti varmistamaan, että tietosi varmuuskopioidaan säännöllisesti.

Joitain esimerkkejä ulkoisista välineistä: ulkoinen USB-kiintolevy, optiset levyt, USB-muistitikut, flash-muistin.
Tietyt sivustot tarjoavat myös varmuuskopiointiratkaisuja.

Vaihtoehtoja tietojen varmuuskopioimiseen

Windows-varmuuskopiointityökalut

Windowsissa on esiasennettuna varmuuskopioiden luomiseen ja palauttamiseen tarkoitettu työkalu.

Windows Vistassa Varmuuskopiointi- ja palautuskeskus löytyy Ohjauspaneelista. Vistan Varmuuskopiointi- ja palautuskeskus sisältää kattavan ohjeosuuden, joka avautuu napsauttamalla kysymysmerkkiä oikeassa yläkulmassa.

Windows XP:ssä ja aiemmissa käyttöjärjestelmäversioissa varmuuskopiointi löytyy kohdasta Käynnistä - (Kaikki) Ohjelmat - Apuohjelmat - Järjestelmätyökalut.
Huomaa, että Windows XP Homessa ei ole varmuuskopiointiapuohjelmaa esiasennettuna.
Useimmissa käyttöjärjestelmissä löydät sen ensimmäiseltä palautuslevyltä, kansiosta \VALUEADD\MSFT\Ntbackup. Joiltain levyiltä tämä kansio puuttuu. Silloin voit

• Ottaa yhteyden VAIO Link -tukeen. Voimme toimittaa asennusohjelman sinulle.
  • Etsiä asennusohjelman verkosta. Se on saatavana useilta verkkosivustoilta.
  • Koska Ntbackup on erittäin rajoitettu apuohjelma, saatat mieluummin kokeilla seuraavaa vaihtoehtoa.

Kolmansien osapuolten varmuuskopiointityökalut

Jos haluat tutkia muita vaihtoehtoja varmuuskopioidesi hallintaan, voit aloittaa tiedonhankinnan varmuuskopiointia koskevasta Wikipedia-artikkelista http://en.wikipedia.org/wiki/Backup. Tässä artikkelissa on myös linkki varmuuskopiointiohjelmistoluetteloon: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_backup_software.

Manuaalinen varmuuskopiointi

Kopioi/liitä tärkeät tiedostot ulkoiseen välineeseen.
Tämä on vähiten suositeltava vaihtoehto, sillä se on suoritettava manuaalisesti joka kerta ja siinä on inhimillisen erehdyksen vaara.

Entä jos tapahtui katastrofi

a. käyttöjärjestelmä kaatui eikä käytössäsi ole uudehkoa tietojen varmuuskopiota.

Jos käytössäsi on suhteellisen uusi VAIO-malli, VAIO Recovery Center sisältää asetuksen Rescue Data [Pelasta tiedot]. Tämän asetuksen avulla tietokone voidaan liittää ulkoiseen USB-kiintolevyyn ja tehdä varmuuskopiot tiedostoista, joita vielä tarvitset.

Tietojen palautusohjeet:
Jos palautusosio on vielä jäljellä, käynnistä tietokone uudelleen painamalla F10-näppäintä. Luettelossa näkyy Rescue Data [Pelasta tiedot]. Jos olet luonut palautuslevyt, voit käynnistää tietokoneen uudelleen palautuslevyjen avulla ja asetus tulee näkyviin palautusasetusten luettelossa.
Huomaa: Jos Rescue Data [Pelasta tiedot] ei tule näkyviin, se merkitsee, ettei VAIO-tietokoneesi ole varustettu tällä työkalulla. Valitettavasti emme voi toimittaa sitä erikseen.

b. käyttöjärjestelmäsi on kaatunut eikä sinulle ole mahdollisuutta avata Rescue Dataa [Pelasta tiedot].

Tämä on hankala tilanne, johon emme voi tarjota suoraa, helppoa ratkaisua. Seuraavassa on muutama vaihtoehto, jotka voivat toimia tai olla toimimatta ongelman vakavuudesta riippuen:
  • Käytä kolmannen osapuolen palautusohjelmistoa, jonka avulla voit käynnistää sovelluksen uudelleen CD-levyltä ja varmuuskopioi ulkoiselle kiintolevylle. Emme voi suositella mitään erityistä merkkiä.
  • Voit myös harkita toisen käyttöjärjestelmän asentamista tietokoneeseesi. Tämän avulla saatat voida paikantaa ja varmuuskopioida tietosi ennen täydellistä järjestelmäpalautuksen suorittamista.
    Varoitus:  huomaa, ettemme voi olla tässä avuksi, ja toimenpide voi olla monimutkainen.
  • Jos tietokonemallisi kiintolevy on helppo irrottaa, voit asettaa levyn ulkoiseen USB-koteloon ja käyttää tietoja toisella tietokoneella.
    Varoitus:  huomaa, että laitteiston mukautukset saattavat aiheuttaa takuun raukeamisen.
  • Lukuisat yritykset ovat erikoistuneet tietojen palautukseen, ja saattavat pystyä palauttamaan tiedot jopa vialliselta kiintolevyltä.