moottoripyöräilijä nostattaa hiekkaa takapyörällä

Täyttä vauhtia eteenpäin

Philip Platzer

Kuvasipa Philip Platzer motocrossia, enduroa tai moottoripyöräilyn ratakilpailuja, hänen valokuvilleen on ominaista ennen kaikkea energia. Philip on suhtautunut lapsesta lähtien intohimoisesti ulkoilmaurheiluun, kiihkeä liike tuntuu olevan hänellä verissä. Ajajat ja koneet nousevat kivipeltoja, hyppäävät tiukkoihin käännöksiin ja heittävät suuria kaaria mutaa ja vettä pöristäessään ohi. Jokainen kuva vaikuttaa olevan täynnä toimintaa. Philip kasvoi harrastaen hiihtoa, surffausta ja lumilautailua, ja tämä innostus on todellakin siirtynyt hänen portfolioonsa.

”Jokainen kuva on uusi haaste”, Philip nauraa, ”ja varmasti juuri se saa minut palaamaan aina takaisin. Kuvauspaikassa on aina mukauduttava ja etsittävä ratkaisuja, jotta löytää kaikkein dramaattisimmat kuvat. Koskaan ei voi vain saapua paikalle ja painaa painiketta!”

moottoripyöräilijä hyppää sivuttain halki ilman pyörällään

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 100

Philipin mukaan kulmat ovat hyvä paikka alkaa lisätä vaikuttavuutta. ”Kuvausasennon vaihtelemisella voi olla valtava vaikutus jonkin melko staattiselta näyttävän muuttamisessa kuvaksi, joka on täynnä draamaa”, hän selittää. ”Minua ei juurikaan näe kuvaamassa seisaaltaan! Olen aina matalalla ja yritän katsoa ajajaan ylöspäin, millä on monia etuja. Matalat kuvakulmat saavat kohteen aina näyttämään tavanomaista voimakkaammalta ja moottoripyöräilijöiden tapauksessa se kirjaimellisesti kohottaa heitä kuvassa, joten jokainen heidän tekemänsä hyppy on liioiteltu.”

”Tämä matala perspektiivi myös lisää syvyyttä”, hän jatkaa, ”taustaa näkyy siis enemmän, kuten vuoria ja taivasta takana – ja kuvaan saa myös enemmän etualaa. Se tuo kuvaan kaiken fysikaalisuuden, joten tuloksena ei ole vain kuva keskellä ei mitään, vaan urheilija, joka tekee jotain uskomatonta aidossa ympäristössä.”

kaksi moottoripyöräilijää ajamassa kilpaa halki hiekan

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 80

Ympäristö on todellakin tärkeä Philipin kuvissa. ”Vesi ja pöly ovat ehdottomasti ystäviämme täällä”, hän nauraa, ”sitä parempi mitä enemmän niitä on, kunhan ajajilla ei ole ongelmia. Voi olla vaikea saada haluamiaan kuvia, jos ei ole roiskeita tai pölyä. Joskus jopa laitamme irtosoraa tai hiekkaa tarkoituksella kulmiin, jotta ajajilla on jotain mitä nostaa ilmaan.”

moottoripyöräilijä ajamassa jyrkkää vuorenrinnettä

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/4.5, ISO 50

Sama koskee hänen mukaansa myös etualaa. ”Ilman etualaa kuva voi näyttää hyvin tasaiselta, mutta jos kameran ja ajajan välissä on hieman vihreyttä tai kiviä, kuvaan tulee kaunista syvyyttä. Toisinaan siirrän kiviä kuvaan saadakseni haluamani, mutta toisinaan taas on poistettava esteitä tai häiriötekijöitä. Ja luonnollisesti”, hän jatkaa, ”jos on etuala ja pyörää panoroidaan nopeudella kuten 1/80 s tai 1/60 s, etualasta tulee epätarkka vielä enemmän kuin taustasta, ja tämä kaikki tuo lisää vauhdin tuntua, jota tavoittelen.”

moottoripyöräilijä tekemässä valtavaa hyppyä pyörällään metsässä

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 160

Kun on hallittava näin monta tekijää, Philip ei todellakaan halua murehtia sitä, ettei hänen kameransa olisi riittävän nopea. Onneksi Sony Alpha 1 -kameran käyttäjänä tämä ei ole ongelma. ”Aiemmin yksi tärkeimmistä asioista oli varmistaa, että ajajat ovat tarkennettuja, mutta Sony Alpha 1 -kameran uskomattoman automaattitarkennusjärjestelmän kanssa minun ei tarvitse edes miettiä tätä enää juurikaan”, hän vahvistaa. ”Kaikki, minkä haluan olevan tarkennettua, on neulanterävää, ja 95 prosenttia ajasta käytän vain tunnistustilaa. Minun tarvitsee vain kohdistaa pyörään, joka tulee mutkasta kohti, ja kamera seuraa sitä koko matkan.”

Philip työskentelee paljon kaupallisten asiakkaiden ja brändien kanssa, jotka tarvitsevat paljon vaihtoehtoja, joten hän on kiitollinen myös Alpha 1 -kameran 50 megapikselin tarkkuudesta. ”Kuvien koko on minulle nerokas”, hän sanoo, ”koska se tekee niistä monikäyttöisiä. Asiakkaat voivat käyttää kuvia sellaisinaan, rajata muotoa asetteluidensa mukaan tai jopa poimia yksityiskohtia ajajan varusteista tai keskittyä pyörän osiin. Tuloksena on aivan kuin uusi kuva!”

moottoripyöräilijä ajamassa kuraisen veden halki

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/2000s @ f/2.8, ISO 50

Lopuksi tulee kameran fyysisyys. Lentävä rapa, pöly ja vesi voivat kaikki olla haitallisia kameroille, jotka eivät sovellu työn vaatimuksiin, mutta Philip on täysin luottavainen kestävän ja sääsuojatun Alpha 1 -kameransa suhteen. ”Olin aluksi hieman peloissani”, hän myöntää, ”sen suhteen, selviääkö kamera tästä, koska jotkin näistä tilanteista ovat melko rankkoja. Tämä ei ole mitään hääkuvausta, jonka aikana voi vähän sataa. Näissä kuvauksissa maataan lätäköiden vieressä ja jos ajaja toimii oikein, päälle tulee roiskeita tai toisinaan pölyä. Sony Alpha 1 -kameraa kuitenkin tarvitsee vain hieman puhdistaa ja se toimii kuin ei mitään. Siinäkin on siis paljon energiaa!”

Esitellyt tuotteet

Philip Platzer

Philip Platzer | Austria

”Parhaat asiat tapahtuvat mukavuusalueen ulkopuolella!”

Samantyyppisiä tarinoita