lähikuva kuningaskalastajan silmästä

Objektiiviprofiili | FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II

Petar Sabol

Villieläinten valokuvaaminen on vaikeaa. On päästävä niin lähelle, että kohde näkyy ruudussa hyvin, jotta katsoja näkee kaikki uskomattomat yksityiskohdat, jotka jäävät yleensä näkemättä… mutta jos menee liian lähelle, eläin säikähtää ja lähtee pakoon.

Tästä syystä monet makrokuvaajat valitsevat telemakro-objektiivin, yleensä noin 105 mm:n. Eräs luontokuvaaja on kuitenkin sitä mieltä, että Sony on muuttanut tilanteen FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II -objektiivillaan.

kasteen peittämä perhonen kasvin päällä © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/6s @ f/13, ISO 200

”Se on täydellinen objektiivi”, sanoo luontokuvaaja Petar Sabol, joka ottaa säännöllisesti makrokuvia hyönteisistä, linnuista ja paljosta muusta. ”Makro-ominaisuudella varustettu zoom-objektiivi erottaa 70–200 mm:n objektiivin kiinteistä makro-objektiiveista, ja lisäksi se tarjoaa valokuvaajille todella paljon joustavuutta eri käyttötarkoituksia varten.”

kaksi sudenkorentoa kasvin varrella © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/13s @ f/13, ISO 250

”Hienoa tässä on se, että objektiivi sopii satunnaiseen kuvaukseen, matkakuviin ja muuhun vastaavaan. Samaan aikaan siinä on tämä puolimakro-ominaisuus”, Petar sanoo. Tällä objektiivilla on kuitenkin toinenkin niksi hihassaan. ”Jos sitä käytetään 2x-telekonvertterin kanssa, siitä tulee 1:1-makro-objektiivi. Se on upea lisä varustelaukkuuni.”

Tästä objektiivista on tullut hankinnastaan lähtien vakituinen osa Petarin kameralaukun sisältöä. Hän on käyttänyt sitä monenlaisten pienten kohteiden valokuvaukseen, mukaan luettuna hentosudenkorennot ja sudenkorennot, perhoset ja jopa kuningatar- ja kuningaskalastajalinnut.

lähikuva kuningatarkalastajan silmästä © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/125s @ f/8.0, ISO 640

Petar muistelee sitä, kuinka hänellä oli äskettäin tilaisuus kuvata kuningatarkalastaja sen luonnollisessa ympäristössä ja sitä, miten Sonyn objektiivi mahdollisti kuvauksen. ”Kuvasin telttapiilosta joen rannalla, jossa kuningatarkalastaja oli syömässä”, hän sanoo. ”Noin puolen metrin päässä teltasta oli oksa, joten odotin kärsivällisesti ja hiljaa.”

yksityiskohta kuningaskalastajan siivestä © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/100s @ f/10, ISO 3200

Objektiivi oli kiinnitettynä Sony Alpha 7R V -kameraan, ja Petar pystyi käyttämään hiljaista suljinta ja valokuvaamaan kuningatarkalastajan sen laskeuduttua ilman, että kamerasta kuului ääntäkään. Sony Alpha 7R V tarkensi objektiivin niin tarkasti, että se ikuisti jokaisen pienen yksityiskohdan ja linnun höyhenten kauneuden.

kuningaskalastajan höyhenpuvun yksityiskohta © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/60s @ f/8.0, ISO 1000

”Oli upea tunne saada tämä kuva, mutta se ei ole yllättävää, kun otetaan huomioon, millaista tekniikkaa Sonyn kameroihin ja objektiiveihin nykyään sisältyy. Sony tekee upeaa työtä, jonka ansiosta pystyn ottamaan tällaisia kuvia”, Petar sanoo.

kaksi perhosta lepäämässä kasvin varrella © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/15s @ f/16, ISO 200

70-200mmm f/4 and 2x -teleobjektiivin ansiosta hän voi ottaa uskomattoman yksityiskohtaisia 1:1 -kuvia vain 96 cm:n työskentelyetäisyydeltä säikäyttämättä hyönteisiä pois. Tämä tekniikka yhdistettynä siihen kenttäosaamiseen, jonka Petar on saanut valokuvattuaan luontoa vuosien ajan, tuottaa todella vaikuttavia tuloksia.

”Hyönteisten kuvaaminen on aina helpompaa aikaisin aamulla, kun ne ovat vielä horroksessa; ne nukkuvat vielä, ja voin käyttää sitä hyödykseni. Kun aurinko lämmittää niitä, niistä tulee nopeasti aktiivisempia, joten näiden kuvien ottamiseen on vain rajallisesti aikaa”, hän sanoo.

kiertyneellä kasvinvarrella istuva sudenkorento © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/5s @ f/10, ISO 250

Petarin suosima teleobjektiivikuvakulma tarkoittaa myös sitä, että hän voi liikkua kohteensa ympärillä ja etsiä sille täydellisen taustan aamuauringon valaistessa ruohon ja lehdet. ”Objektiivi luo kauniin bokeh-sumennuksen, jonka avulla kohde erottuu kuvassa selvemmin”, Petar sanoo. Näistä kauniista, sumennetuista taustoista onkin tullut tärkeä osa Petarin makrokatalogia.

Kun Petar haluaa tuntea olevansa lähempänä kohdettaan, hän käyttää objektiivin mukautuspainiketta aktivoidakseen Alpha 7R V -kameran APS-C -rajaustilan. ”Vaikka 7R V -kamerassa on 60 miljoonan pikselin resoluutio ja voin rajata kuvia jälkikäteen, toisinaan rajausta on helpompi tarkastella etsimen kautta. APS-C -rajaustilassa voin saada tämän rajauksen kameraani ja tuottaa silti 26,1 miljoonan pikselin kuvia.”

perhonen paistattelemassa aamuauringossa © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/25s @ f/10, ISO 100

”Haluan näyttää luonnon kauneuden. Mitä enemmän luontoon kiinnittää huomiota, sitä enemmän sitä haluaa säilyttää ja suojella. Se on kaikkein tärkein viesti”, Petar sanoo. 70-200mm f/4 Macro G OSS II -objektiivin sekä Alpha 7R V -kameran tekniikan avulla hän voi ottaa juuri sellaisia kuvia kuin todella haluaa.

”Tätä objektiivia on ilo käyttää. Olen vaikuttunut sen suorituskyvystä, mutta nautin siitä myös, koska yllätyn jatkuvasti ja löydän uusia yksityiskohtia kohteista, joita kuvaan”, hän toteaa lopuksi.

Esitellyt tuotteet

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

"Pyrin aina saamaan kuvistani entistä parempia kestipä se sitten kuinka kauan tahansa ja vaatipa se sitten kuinka paljon vaivaa tahansa"

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!