joukko ihmisiä kävelemässä sateisella kadulla

Katuhenkeä

Thomas Kakareko

Onnistunut katukuvaus on monen tekijän summa, mutta yksi merkittävimmistä on rohkeus. Vaikka käytössä olisivat parhaat laitteet ja nerokas tekniikka, vaaditaan silti tiettyä kanttia viedä itsensä ja kameransa keskelle ihmisten elämää. Ja jos sinulla on kanttia, katukuvaus on mahdollista, kun vain astut ulos kotiovestasi.

Thomas Kakarekolla on vuosien kokemus tilanne- ja dokumentaarisesta valokuvauksesta, mutta häntä vetää edelleen kadulle riskin ja palkitsevuuden juovuttava sekoitus. Tämä jännitys on yhtä voimakasta nyt kuin silloin, kun hän rohkeni ensi kertaa ulos varusteenaan pelkästään kamerapuhelin. Ennen kaikkea katukuvauksen pelkistetyt ja perinteiset näkökohdat saavat hänet palaamaan kadulle edelleen.

toisiaan syleilevä pariskunta muiden ihmisten ympäröimänä

© Thomas Kakareko | Sony α7S II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/5.6, ISO 100

”Suuri osa viimeaikaista katutyötäni on ollut enemmän taiteellisen tai havainnollisen tyylistä”, hän sanoo, ”urbaanilla tunnelmalla, kuten kaupunkimaisema, jossa on inhimillinen elementti. Minua inspiroi kuitenkin erityisesti tämän kohteen tunteellinen puoli ja jännitys siitä, että on keskellä ihmisjoukkoa. Sen vuoksi halusin siirtyä muotokuvista kuvaamaan anonyymejä hahmoja, kuten aiemmin, sekä palata paljaampaan valokuvaukseen.”

”Halusin ottaa jälleen kuvia, joissa näkyvät ihmisten kasvot ja heidän tunteensa sekä joissa voi ehkä jopa tuntea jännityksen siitä, että he näkevät sinut. Sekunnin murto-osan vuorovaikutusta, joka on rehellistä ja jota ei voi toistaa”, hän jatkaa. ”Tämä tyyli on lähellä katukuvauksen alkuperää.”

pariskunta yöllä seisomassa polkupyörän vieressä

© Thomas Kakareko | Sony α7S + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/20s @ f/4.0, ISO 12800

Yksi Thomasin suosikkitapoja tehdä tämä on kuvata pariskuntia kadulla. ”Näitä kuvia ei ole lavastettu lainkaan. Ne ovat täysin aitoja. Etsin vain ihmisiä, jotka kulkevat ohitseni kaupungissa tai pysähtyvät yhdessä. Aidot tunteet voi havaita, kun he ovat vuorovaikutuksessa tai vain näyttävät tunteensa ruumiinkielellään. Kun kuvaa näitä vuorovaikutuksia ja hetkiä, se on kuin kameran vangitsema pieni kipinä – aito inhimillinen elementti urbaanissa taustassa, upeassa valossa ja pariskunta uppoutuneena toisiinsa.”

”Kuten kaikessa katukuvauksessa tämänkin tekemisessä tärkeintä on, ettei sinua nähdä”, Thomas sanoo. ”Sinun on kadottava. Hauskaa on, että pariskuntien tapauksessa se ei ole kovinkaan vaikeaa. He ovat usein niin keskittyneitä toisiinsa, etteivät edes ehkä huomaa sinua!”.

pariskunta kävelemässä rakennustelineiden alla kadulla

© Thomas Kakareko | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/200s @ f/3.2, ISO 640

”Kun aloitin katukuvauksen, kuvasin puhelimella, mikä tekee piilossa pysymisestä helppoa, koska kaikilla on nykyään puhelin kädessä kaiken aikaa. Voi siis kuvata ja esittää pelaavansa peliä tai lukevansa uutisia. Kunnon kameran, kuten nyt käyttämäni Sony Alpha 7R IV:n, avulla saa uskomatonta lisälaatua, mutta sitä on käytettävä niin, ettei herätä huomiota.”

”Pelkkä kameran siirtäminen silmälle saa ihmiset huomaamaan sinut tai käyttäytymään eri tavalla, eli voit menettää ratkaisevan hetken. Siksi oikeaa kameraa käytettäessä on helpompaa kuvata ihmisiä takaa tai etäältä. Tässä monista Alpha 7R IV -kameran ominaisuuksista on hyötyä. Erityisesti kääntyvästä näytöstä, jota voi kallistaa ja jonka voi avata, jolloin voin kuvata helposti lantion korkeudelta tai alhaalta läheltä maanpintaa. Puhelimella kuvatessani teeskentelin solmivani kengännauhoja ja Alpha 7R IV:n näytön avulla voi toimia hieman samaan tapaan.”

”Tällä tavalla työskenneltäessä Alpha 7R IV -kameran automaattitarkennus tekee myös tehtävänsä”, Thomas sanoo. Se pystyy säilyttämään kohteet tarkennettuina, kun hän keskittyy sommitteluun ja näkymättömänä pysymiseen. ”Lisäksi se mahdollistaa työskentelyn hyvin alhaisella syväterävyydellä ja sirpaleisten kaupunkinäkymien käsittelyn”, hän lisää, ”ilman, että terävyyspiste liukuu pois sieltä, missä sen pitäisi olla.”

pariskunta punaisessa valossa suutelemassa katuvalojen alla

© Thomas Kakareko | Sony α7R IV + FE 24mm f/1.4 GM | 1/80s @ f/1.4, ISO 320

Tehdessään lyhyitä Instagram-keloja katutyönsä aikana Thomas on usein ollut tyytyväinen myös Alpha 7R IV -kameran kykyyn vaihtaa nopeasti still-kuvista videoon. ”Voin kuvata saman kohtauksen yhdellä pyyhkäisyllä vaihtamalla”, hän vahvistaa, ”minun ei tarvitse vaihtaa kameraa tai objektiivia, minkä ansiosta voin tehdä tätä sisältöä, joka yhdistää kuvan ja videot.”

Kadut ovat siis kohde, joka vaatii rohkeutta ja palkitsee sen, mutta rohkein asia on ehkä katukuvauksessa pitäytyminen. ”Tällainen valokuvaus voi olla erittäin vaikeaa ja hyvin ennalta arvaamatonta”, hän vahvistaa, ”voit olla kadulla viikkoja tai kuukausia etkä saa kuvattua mitään kiinnostavaa. Täytyy vain jatkaa sinnikkäästi, koska hyvistä kuvista tulee näin vielä erityisempiä. Kun eteen tulee täydellinen, tuhannen taalan hetki ja saat sen ikuistettua ajoissa, tulos on upea. Olen iloinen, että Sony auttaa minua palaamaan tuohon tunteeseen.”

Esitellyt tuotteet

Thomas Kakareko

Thomas Kakareko | Germany

”Valokuvaajana yritän olla näkymätön – tallennan tilanteita ja hetkiä, ja mitä vähemmän minua huomataan, sitä parempi on lopputulos.”

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!