nuori poika osoittamassa ilmaan hymyillen

Miten kuvaan | Oman perheen valokuvaaminen

Jan Tichy

Kuvaa itsellesi tärkeää

Poikani on tottunut olemaan kuvattavana, mutta kameran työntäminen hänen kasvojensa eteen ei ole koskaan paras tapa saada hyviä kuvia. Useimmat ihmiset ”tuntevat” kameran ja reagoivat siihen. Jotta saimme luonnollisia kuvia, menimme ulos ja annoin hänen leikkiä. Nämä kuvat olivat tärkeitä, sillä ensimmäisten viikkojen aikana emme voineet tavata sukuamme. Tällöin nämä kuvat olivat ainoa keino viestiä heidän kanssaan olematta yhdessä.

nuori poika leikkimässä liukumäessä

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 100

Näin kuvaat omaa perhettäsi

Jos aloittelet perhevalokuvauksen parissa, aloita kohtauksilla, joissa on vähän liikettä. Valitse hetkiä, joissa kuvattava ehkä istuu, mietiskelee tai lukee. Tällaisina hetkinä kuvattava ei tiedosta niin hyvin kuvan ottamista, jolloin sinulla on aikaa kokeilla eri asetuksia. Se on vaikeampaa, kun ihmiset, erityisesti lapset, liikkuvat ympäriinsä.

nuori poika nostaa lasia hymyillen

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/1.8, ISO 320

Minulla on aina Sonyn Alpha 9 II mukanani. Monet sanoisivat, että se on tarkoitettu urheilun kuvaamiseen, mutta tosiasiassa tämä kamera sopii kaiken kuvaamiseen, erityisesti nopeasti liikkuviin kohteisiin. Kuten kuka tahansa vanhempi tietää, lapset saattavat liikkua hyvin nopeasti eivätkä yleensä kuuntele, jos heitä pyytää pysymään paikoillaan valokuvausta varten. Alpha 9 II onkin ihanteellinen kamera lasten kuvaamiseen!

Objektiivin valinta

Objektiivin valinta on luonnollisesti tärkeää. Jos kuvaat yleensä zoom-objektiivilla, suosittelisin kokeilemaan kiinteän polttovälin objektiivia. Näin saa yleensä leveämmän aukon, joka antaa paremman suorituskyvyn hämärässä, ja matalamman syväterävyyden, jolloin saa erotettua kohteen taustasta.

nuori poika ruokaa suunsa ympärillä

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 24mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Otan tämäntyyppisiä kuvia useilla erilaisilla objektiiveilla, joista jokainen tarjoaa jotain erilaista. Laajakulmaiset objektiivit, kuten Sonyn FE 24mm f/1.4 G Master, Sonyn FE Zeiss Distagon T* 35mm f/1.4 tai FE 35mm f/1.8 ovat fantastisia, jos kuvassa on useampia ihmisiä. Jos jotain on tekeillä, laajakulmalla saa tallennettua kohteiden välistä toimintaa. Jos taas kuvassa on vain yksi kohde, siihen voi jäädä paljon tyhjää tilaa. Silloin ei ehkä saa kohdetta erottumaan kovin hyvin taustasta tai jotta saa, täytyy olla hyvin lähellä.

nuori poika juoksemassa metsässä

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 100

Pidemmät polttovälit ovat erinomaisia kohteen eristämiseen, mutta kuvausetäisyyden ollessa pidempi poikani on helpompaa juosta pois, mikä ei ole ihanteellista valokuvaajalle tai vanhemmalle! Ihanteelliseksi polttoväliksi on osoittautunut noin 50 mm, jolloin välillämme on tarpeeksi etäisyyttä ja ympäröivän tilan saa näyttämään luonnolliselta. Olen ottanut useat kuvani Sonyn Zeiss Planar T* 50mm f/1.4 -objektiivilla.

nuori poika leikkimässä lehdillä

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/250s @ f/1.4, ISO 100

Kaikki irti kamerasta

Alpha 9 II:ssa ja Sonyn kameroissa yleensäkin on monia ominaisuuksia, jotka auttavat hienojen perhekuvien ottamisessa. Tärkeimpiin toimintoihin kuuluu Eye AF. Sen ansiosta voin keskittyä sommitteluun, kun kamera varmistaa täydellisen tarkennuksen silmiin, jopa suurilla maksimiaukoilla. Käytin välillä myös pienen joustavan pisteen vaihtoehtoa seurantaan poikani ollessa kauempana. Takana olevan monivalitsimen ansiosta tarkennuspisteen liikuttaminen on helppoa, jolloin automaattitarkennuksen seuranta hoitaa loput. Ja Alpha 9 II:lla voin tietysti ottaa kaikki kuvat 20 fps:n nopeudella.

nuori poika leikkimässä vesikannulla

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/2000s @ f/1.4, ISO 100

Toinen hyödyllinen ominaisuus on kallistuva näyttö. Sen ansiosta voin kuvata hieman huomaamattomammin ja lähempänä maata, samalta korkeudelta poikani kanssa. Saan otettua kuvia, joita olisi muutoin vaikea ottaa ilman näytön kallistusta tai elektronisella etsimellä.

nuori poika osoittamassa ilmaan hymyillen

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1250s @ f/1.4, ISO 100

Valotusasetuksista minulla on taipumus käyttää kuvatessani aina aukon esivalintaa ja automaattista ISO-herkkyyttä. Asetan automaattisen ISO-herkkyyden korkeaksi, jotta valotusaika on vaikka vähintään 1/500 sekuntia. Näin tiedän, että kamera ei laske tämän valotusajan alle, jolloin saan pysäytettyä minkä tahansa liikkeen. Jos kamera tarvitsee enemmän, se nostaa automaattisesti ISO-herkkyyttä säilyttääkseen oikean valotuksen. Kun asetan valotuksen tällä tavoin, siitä on todella paljon hyötyä, koska minun ei tarvitse huolehtia enää muusta kuin sommittelusta.

nuori poika leikkimässä hymyillen keinussa

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 80

Heijastus

Pelkästään nämä kuvat pojastani ja perheestäni vievät minut muistoissani noihin kivoihin hetkiin, kun meillä oli hauskaa yhdessä. Läheisten ja rakkaiden ihmisten kuvaaminen on kaikkien aikojen valokuvausprojekti. Älä lakkaa koskaan kuvaamasta omaa perhettäsi, se on elinikäinen projekti!

Esitellyt tuotteet

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

"Valokuvaus on antanut minulle kaikkein suurimman lahjan: sen avulla näen maailman ainutlaatuisesta näkökulmasta. Ympärillämme on valtavasti kuvaamisen arvoista kauneutta ja taikaa. Pidät vain silmäsi auki ja olet aina valmiina…"

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!