muotokuva shirley collinsista, jolla on käsi ilmassa

Parhaat vinkit: mustavalkoiset muotokuvat

Tom Oldham

Suunnitelmissa kuvata mustavalkoinen kuva

Värillisen kuvan muuttaminen mustavalkoiseksi kuvaksi ei tee siitä yhtäkkiä taidetta. Eri osa-alueiden on oltava onnistuneesti kohdillaan, jotta tällainen muuttaminen on järkevää. Alusta alkaen mustavalkoisen kuvan ottaminen auttaa muotokuvaa vaikuttamaan tunteisiin.

useita kuvia jack whitesta pitelemässä gibson-kitaraansa © Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/16, ISO 800

Kameran asettaminen kuvaamaan mustavalkoisia kuvia auttaa visualisoimaan lopullista kuvaa ja seuraamaan valotusta.

Kuvaan yleensä kannettavaan tietokoneeseen kytketyllä Alpha-kameralla. Aloittaessani kuvaamisen asetan sopivat mustavalkoasetukset, jotta voin varmistaa tarkastellessani muotokuvia tietokoneella, että valaistus luo haluamani tyylin ja tunnelman.

mustavalkoinen naisen muotokuva © Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/160s @ f/4.0, ISO 100

Jos käytät kuvaamisessa kameran omia kuvaustyylejä tai kuvaprofiileja, yritä säätää niitä saavuttaaksesi haluamasi tyylin. Muista, että voit aina palata käsittelemään raakatiedostoa. Mustavalkoasetuksia käytetään vain JPEG-kuviin.

Ole rohkea

Mottoni on nykyään ”rohkeus yleensä palkitaan”. Älä siis pidättele itseäsi. Väri ohjaa silmää ympäri ruutua. Eri värit voivat myös vaikuttaa psyykeen. Näitä mekanismeja ei ole mustavalkoisena, joten silmän ohjaamisessa on hyödynnettävä kontrastia ja muotoa. Voit työskennellä yksinkertaisemmin ja selkeämmin häiriintymättä väreistä. Voit luoda rohkeita sommitteluita ja aaltoilevia linjoja sekä koota kaiken yhteen valaistuksen ja käsittelyn avulla.

sivuttain seisovan liam gallagherin siluetti © Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/11, ISO 200

Ohjaa haastamalla

Voit rohkeasti haastaa ohjatessasi kuvauskohdettasi. Luo muotoja ja (jos sinun on pakko) kaiva kohteesi loisto esiin kaikkein vastahakoisimpinakin päivinä menemällä lähelle. Siitä on entistä suurempaa hyötyä ja sillä tavoin voidaan ottaa mielettömiä kuvia mustavalkokuvia kuvattaessa. Älä ikinä poistu kuvauksista toivoen, että olisit saanut kuvauksista enemmän irti.

muotokuva hymyilevästä rick rubinista © Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 35mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Ottamani kuva Rick Rubinista on yksi suosikkikuvistani. Se on intiimi lähikuva, joka ei näyttäisi samalta värillisenä kuvana. Kuvasin sen FE 35 mm f/1.4 G Master -objektiivilla noin 50 cm:n päästä hänen kasvoistaan. Tällaisen reaktion saaminen edellyttää rohkeaa ohjaamista. Myös kuvan käsittelyssä on oltava rohkea, jotta kuvasta tulee onnistunut.

Tarkkaile kohokohtia

Tärkein kuvaussääntöni on kuvata raakakuvia, jotta kuva on täysin hallinnassani. En ota koskaan riskiä kohokohtien valottamisessa. Tarkistan kameran histogrammista, että kohokohdan yksityiskohdat kuvataan asianmukaisesti. Onneksi Alpha 7R V:n kennossa on jopa 15 askeleen dynaaminen alue. Kamera pystyy taltioimaan vaikuttavan paljon kohokohtien ja varjojen yksityiskohtia.

poppy rockett pitelemässä kitaraansa © Tom Oldham | Sony α7R V + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/4.0, ISO 50

Valota pehmeästi ja lisää kontrastia myöhemmin

Kovan kontrastin luominen kameralla on virhe. Olet jumissa kontrastin kanssa kuvattaessa kovalla valotuksella. Jos kuitenkin pidät valon pehmeänä ja hallitset valon ja tummuuden välistä suhdetta, voit valita, kuinka paljon haluat käsitellä kuvaa.

mustavalkoinen paul simononin muotokuva © Tom Oldham | Sony α7R V + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/4.0, ISO 100

Ottamani muotokuva Paul Simononista on kova ja aggressiivinen, mutta valaistus on hyvin pehmeä. Asetan toiselle puolelle mustan lipun, joka on heijastimen vastakohta, ja toiselle puolelle hyvin lähelle pehmeän heijastusvarjon. Voit luoda kuvaan kontrastia pehmeän valon mutta oikean suhteen ansiosta.

Käytä Eye AF -toimintoa

Eye AF -toiminto tarjoaa kamerateknologiassa ennenäkemätöntä vapautta. Arvostan sitä joka kerta käyttäessäni Alpha 7R V -kameraa. Toiminnon ansiosta voin keskittyä muotokuvan ottamiseen kameran ohjaamisen sijasta.

muotokuva hymyilevästä surffaajasta © Tom Oldham | Sony α7R V + FE 50mm f/1.2 GM | 1/8000s @ f/1.2, ISO 50

Otin kuvan surffaajasta, Alanista, juuri auringon laskiessa. Käytin kuvan ottamisessa 50 mm f/1.2 G Master -objektiivia 1/8000 sekunnin valotusajalla. Eye AF -toiminnon ansiosta tiesin, että kamera tarkentaisi täydellisesti silmään jopa f/1.2:lla. Kuva olisi tilannekuva, jos olisin ottanut sen f/8- tai f/11-aukolla. Laajalla aukolla kuvaaminen ohjaa katsojan huomion kuvan jännittävimpään osaan eli kohteen silmään ja ilmeeseen. Alanin muotokuva hehkuu terveyttä, positiivisuutta ja hänen rakkauttaan mereen. Koko totuus piilee tässä kuvassa.

Kuvaamalla mustavalkokuvia voin taltioida hetken jännityksen, jota en olisi voinut saavuttaa kuvaamalla värillistä kuvaa. Mustavalkokuvien ottaminen on yksinkertaisempaa, suorempaa ja aina välitöntä.

Pyri kuvaamaan muotokuva, joka kiinnittää huomion, kertoo totuuksia tai on vain rauhan tyyssija.

Esitellyt tuotteet

Tom Oldham

Tom Oldham | UK

”Onnellisuus on elämän merkitys ja tarkoitus, ihmiselämän päämäärä ja loppu.” - Aristoteles

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!