muotokuva naisesta piiloutumassa lehtien taakse

Miten kuvaan | Luovat muotokuvat

Burak Bulut Yildirim

Kun aloitin valokuvaamisen, rakastin muotokuvien kuvaamista ja elämäni ihmisten tarinoiden kertomista, ja rakastan sitä edelleen 17 vuoden jälkeen.

muotokuva miehestä, jolla on kultasormus

© Burak Bulut | Sony α7R IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/160s @ f/4.0, ISO 640

Aiheesi esitteleminen

Muotokuvaajien on pohdittava eri näkökulmista kuinka kohdetta kannattaa lähestyä. Maisemakuvaajien ja makrokuvaajien kohde pysyy samana. Mutta muotokuvaajien työssä on kyse kuvauksen kohteista, joten meidän on ymmärrettävä ihmisten käyttäytymistä. Kuvatessani henkilön muotokuvan keskustelen aina hänen kanssaan kuvausprosessin aikana. Kyselen hänen tunteistaan, urastaan, rakkaudestaan, surustaan ja toiveistaan. Kun tiedän enemmän hänen elämästään, voin kuvata hänet paremmin lopullisessa sommitelmassa ja otoksessa.

muotokuva naisesta, jolla on suuri vihreä jalokivi kaulassaan

© Burak Bulut | Sony α7R IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/4.0, ISO 400

Kuvan sommittelu

Kuvaan tällä hetkellä kohteitani Sony Alpha 7R IV:llä. Kamerassa on uskomaton 61 miljoonan pikselin tarkkuus, joka on upea, kun kuvaan kaupallisia kuvia ja henkilökohtaisia projekteja. Tarkkuus on erinomainen, kun minun on rajattava kuva uudelleenkehystettäväksi tiettyä käyttötarkoitusta, kuten erikokoisia mainoksia tai kuvasuhteita varten. Sen avulla voin olla luova sommittelussani, kun muokkaan valokuvia.

naisen muotokuva kullalla maalatulla kädellä

© Burak Bulut | Sony α7R IV + FE 50mm f/1.2 GM | 1/320s @ f/1.2, ISO 100

Tarkentaminen

Kun kuvaan muotokuvia ja muotia, yksi niistä asioista, joista pidän kamerassa, on Eye AF. Minulla on aina Eye AF -toiminto päällä, joten voin yksinkertaisesti ottaa Alpha 7R IV -kamerani laukustani ja aloittaa kuvaamisen heti. Pystyn keskittymään keskusteluun kuvauskohteeni kanssa, eikä minun tarvitse huolehtia tarkennuksesta.

muotokuva henkilöstä sumeassa punaisessa ja sinisessä valaistuksessa

© Burak Bulut | Sony α7R V + FE 85mm f/1.4 GM | 1/13s @ f/2.8, ISO 3200

Ole luova valon suhteen

Merkittävin tapani pysyä luovana ja jatkaa oppimista, on leikkiä valolla. Viimeiset 17 vuotta olen opetellut valotusta ja opettelen ja kokeilen edelleen. Minulla on monia erilaisia valaistustyyppejä, mukaan lukien LED-valot, taskulamput ja monet valomuuntimet. Parin viime vuoden aikana olen työskennellyt UV-mustavaloja ja UV-meikkiä käyttävän projektin parissa. Siinä meikistä tulee itse valo, koska meikki näkyy vain UV-valossa. Ostan jatkuvasti uusia valotyyppejä studiooni – valoa muuntelemalla voi saada aikaiseksi uskomattoman eron ja löytää uusia, luovia kuvaustapoja.

naisen muotokuva puoliksi piilossa varjossa

© Burak Bulut | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/2.8, ISO 100

Valot voivat auttaa minua kertomaan tarinoita kohteistani. Otin kuvan mallista niin kutsumallani ”kylmällä lookilla”. Loin kuvan Fresnel-valolla, joka valaisi vain hänen kasvojensa yläosan. Halusin ottaa pois osan kuvan yksityiskohdista tutkiakseni tätä osaa hänen kasvoistaan. Loin kontrastin viileän sinisen, melkein mustan taustan ja hänen kasvojen ja meikin oranssin ja keltaisen sävyn välille. Tämä loi kontrastin tunteen sekä värin että valon kanssa.

mustavalkoinen muotokuva naisesta, joka katsoo sivulle

© Burak Bulut | Sony α7R IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/160s @ f/8.0, ISO 100

Objektiivin valinta

Olen onnekas, koska Sony-käyttäjänä minulla on käytössäni monia jännittäviä ja erityyppisiä objektiiveja. Käytän muotokuvauksiin muutamia suosikkiobjektiivejani. Ensimmäinen on FE 85 mm f/1,4 mm G Master -objektiivi. Se tuottaa kermaisen bokeh-sumennuksen kuvattaessa aukko auki. Se on erinomainen ulkona kuvattaessa, sillä voin erottaa kohteen taustasta.

Pidän myös FE Sonnar T* 55 mm f/1.8 ZA -objektiivistani, kun kuvaan täyspitkiä tai keskipitkiä muotokuvia. Se tarjoaa erinomaisen kontrastin ja terävyyden. FE 24-70mm f/2.8 G Master taas on monipuolinen objektiivi, kun kuvaan ulkona tai paikan päällä ja aikaa on rajoitetusti. Zoomin avulla voin muuttaa sommittelua nopeasti.

muotokuva sivusta rukoilevasta miehestä

© Burak Bulut | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/125s @ f/4.0, ISO 500

Viimeinen, ehkä yllättävä käyttämäni objektiivi on Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS -objektiivi. Käytän tätä paljon kaupallisissa kuvauksissa, koska se on yksi terävimmistä objektiiveista. Käytän sitä usein, kun otan muotokuvia, mutta myös silloin, kun minun on otettava lähikuvia tai makrokuvia, esimerkiksi meikistä tai koruista. Sen polttoväli on erinomainen tavallisten muotokuvien ottamiseen, ja sen vähimmäistarkennusetäisyys on hyvin lyhyt, joten minun tarvitsee vain astua lähemmäksi saadakseni yksityiskohtaisen kuvan.

Säilytä flow

Lopuksi yksi hyödyllinen ominaisuus on, että voin kytkeä Sony Alpha 7 IV:ni langattomasti. Lähetän kameran näytön tablet-laitteelle, jotta asiakas tai taiteellinen johtaja näkee, mitä kuvaan ja voi antaa palautetta livenä. Näin valokuvaus jatkuu keskeytyksettä ilman, että kuvia tarvitsee pysähtyä katsomaan.

Sonyn kameroiden käytännölliset ominaisuudet tarjoavat minulle luovaa vapautta. Jos voisin antaa yhden neuvon kenelle tahansa, joka haluaa aloittaa kaupallisen muotokuvaprojektin, kehottaisin heitä tuntemaan valonsa, mutta tätäkin paremmin varjonsa. Joka pelkää varjoa, ei tunne valoa!

Esitellyt tuotteet

Burak Bulut Yildirim

Burak Bulut Yildirim | Turkey

”Kamerani on ainoa työkaluni, jonka avulla voin viestiä valon kielellä maailman ja kuvaamieni ihmisten kanssa.”

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!