vihreä kuningaskalastaja sukeltamassa järveen

Parhaat vinkit: Miten kuvaan kultaisen hetken

Sony Alpha -kameralla

Mene paikalle aikaisin

Kultainen hetki tarkoittaa yleensä hetkeä auringonnousun jälkeen tai ennen auringonlaskua. Tänä aikana valo on tavanomaista lämpimämpää ja varjot ovat pitkiä: valossa on taikaa, jota ei näe muina aikoina. Maisemat heräävät henkiin, mikä on yksi syistä, joiden vuoksi valokuvaajat rakastavat kuvaamista tähän aikaan.

Älä oleta, että voit tulla paikalle auringonnousun aikaan ja aloittaa kuvaamisen. Käytä etukäteen hieman aikaa tutkiaksesi, missä aurinko tarkalleen nousee tai laskee. Valo muuttuu koko ajan, vaikket huomaa sitä sillä hetkellä, ja kaikki voi näyttää hyvin erilaiselta vain muutaman minuutin kuluttua. Suunnittele siis, mitä haluat kuvata, ja saavu paikalle niin, että tämän taianomaisen tunnin alkuun on runsaasti aikaa.

hontelo puu vuorenrinteellä auringon laskiessa taustalla © Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/5000s @ f/3.2, ISO 100

Kamerat ja objektiivit

Jos kuvaat maisemia, kannattaa valita kamera, jonka tarkkuus on mahdollisimman korkea. Sony Alpha 7R V- ja Alpha 7R -kamerat 60 miljoonan pikselin resoluution tarjoavalla tunnistimellaan ovat hyviä vaihtoehtoja sisällön ikuistamiseen. Objektiivin valinta riippuu maisemasta, mutta yleisesti on kaksi vaihtoehtoa: laajakulma- tai teleobjektiivi. Käytä esimerkiksi FE 16-35mm f/2.8 GM II- tai FE 12-24mm f/2.8 GM -objektiivia mahduttaaksesi mukaan suuren näkymän tai valitse maiseman tietty osa käyttämällä FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II -objektiivin teleobjektiivipäätä.

Älä kuitenkaan anna kameran ja objektiivin rajoittaa itseäsi, sillä maisemien lisäksi voit kuvata paljon muutakin kultaisen hetken aikana.

myöhäisen illan aurinko lankeaa olkikattoisen puumajan päälle © İlhan Eroğlu | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/8.0, ISO 160

Kuvaa muutakin kuin maisemia

Kultaisen hetken aikana syntyvät upeat säteet mahdollistavat monenlaisen sisällön ikuistamisen. Katukuvaajat voivat hyödyntää pitkiä varjoja ja kultaista valoa luodakseen rohkeita, suurikontrastisia kuvia. Muotokuvaajat voivat käyttää auringonvaloa jättimäisenä kultaisena softbox-tasovalona luodakseen ihmisistä imartelevia kuvia. Jos kohteen valaistus on liian kova, voidaan käyttää heijastinta ja lisätä sen avulla varjoihin hieman kultaista valoa.

Tämä on myös hyvä aika kuvata luontoa, kun eläimet ovat liikkeellä etsimässä ruokaa ja hyönteiset pysyttelevät paikallaan paistatellen auringonvalossa lämmittelemässä. Ota valosta kaikki irti käyttämällä auringonvaloa jättimäisenä studiovalona.

kirahvi juomassa iltahämärässä savannilla © Francis Bompard | Sony α7R III + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/4000s @ f/2.8, ISO 1250

Kuvaa kohti aurinkoa

Kultainen hetki on täydellinen aika ottaa kuvia, joissa on taustavalo. On helppoa luoda siluetteja niin, että kohde on vasten kirkasta taustaa. Valo voi näyttää upealta, kun se suodattuu puiden oksien läpi sumuisessa metsässä.

puu sumussa auringon noustessa © Albert Dros

Luo aurinkotähtiä

Yleensä valokuvaajat haluavat välttää sitä, että aurinko on suoraan valokuvissa, mutta tämä voi olla hankalaa, kun aurinko on alhaalla taivaalla. Sen sijaan, että tinkisit sommittelusta, tee auringosta kuvan yksityiskohta.

Kun aukko pysäytetään pieneen kokoon, kuten f/16, voi syntyä aurinkotähtiefekti. Tähden kärkien määrä riippuu siitä, kuinka monta aukon verhoa objektiivissa on. Jos objektiivissa on parillinen määrä aukon verhoja, saat yhtä monta kärkeä; esimerkiksi kahdeksalla verholla tulee kahdeksan kärkeä. Aukon verhojen pariton määrä sen sijaan tuottaa kaksinkertaisen määrän kärkiä, joten seitsemän aukon verhoa sisältävä objektiivi tuottaa 14 kärkeä. Kannattaa siis tehdä kokeiluja eri objektiiveilla, jotta näkee, millä syntyy paras aurinkotähtiefekti.

Erinomaisten optisten pinnoitteiden ansiosta Sonyn objektiivit voivat tuottaa upeita aurinkotähtiä minimaalisella heijastumalla, joten voit olla luova eikä sinun tarvitse huolehtia siitä, että heijastuma loisi kuvaasi häiritseviä elementtejä.

tuulimylly auringonnousun aikaan auringon kurkistaessa puiden läpi © Albert Dros | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM II | 1/640s @ f/22, ISO 200

Valotusasetukset

Voimakkaan matalassa kulmassa olevan valon ansiosta kultainen hetki on hyvä aika tehdä kokeiluja valotusasetuksilla. Kannattaa kuitenkin välttää taivaan kirkkaiden kohtien pilaamista niin, että niistä tulee puhtaan valkoisia. Seuraa tarkasti kameran histogrammia, joka näkyy takanäytöllä tai etsimen läpi. Suuri huippu oikealla tarkoittaa, että kirkkaat kohdat ovat puhtaan valkoisia, joten säädä valotusta pienemmäksi säilyttääksesi esimerkiksi pilvien yksityiskohdat. Jos kuva näyttää liian tummalta, voit aina lisätä varjoalueiden kirkkautta muokkausvaiheessa, mutta jos jokin yksityiskohta häviää kirkkaaseen valoon, sitä ei saa takaisin. Onneksi Sony Alpha -kameroissa on erinomainen dynaaminen alue, joten voit ikuistaa niin paljon yksityiskohtia valosta ja varjosta kuin mahdollista.

pelikaani laskeutumassa tyynelle järvelle © Gustav Kiburg | Sony α1 + FE 300mm f/2.8 GM OSS | 1/8000s @ f/4.0, ISO 1600

Katso toiseen suuntaan

On helppo keskittyä edessä olevaan kauniiseen aurinkoon, jolloin monet valokuvaajat unohtavat kääntyä ympäri. Katso vastakkaiseen suuntaan niin, että aurinko on takanasi, ja tarkkaile, miten se muuttaa maisemaa ja taivasta. Kuvaaminen muuhun kuin ilmeiseen suuntaan on usein palkitsevaa.

Esitellyt tuotteet

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!