yksinäinen puu usvan keskellä aamunkoitteessa

Parhaat vinkit: Kuvien ottaminen sumuisista maisemista

Sony Alpha -kamerallasi

Suunnittelu ja sää

Sumu ja usva ovat ilmassa olevia vesipisaroita; tosi asiassa ne ovat pilviä, jotka ovat paljon tavanomaista lähempänä maan pintaa. On aina paras suunnitella kuvien ottaminen sumussa hyvin etukäteen. Valitse paikka, jossa on tunnetusti sumua, ja pidä silmällä säätä. Ihannetapauksessa paikkaan kannattaa mennä ennen auringonnousua päivänä, jona taivas on selkeä. Näin saat parhaan valon, mikä on olennaisen tärkeää kaiken tyyppisessä maisemakuvauksessa.

Kuvauspaikan valo muuttuu auringon noustessa, joten tarkkaile aina, miten valo luo erilaisia värejä, varjoja ja säteitä maisemassa. Etsi esimerkiksi sumuisen metsän läpi tulevia kauniita valonsäteitä tai maiseman halki kulkevaa rakennuksen pitkää varjoa.

riutunut puu harvassa sumuisessa metsässä

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/6s @ f/10, ISO 100

Laitteisto

Maisemia kuvattaessa kameran ihanteellisimpia ominaisuuksia ovat tarkkuus ja dynaaminen alue. Sony Alpha 7R V ja Sony Alpha 7 IV ovat 60 megapikselin ja 33 megapikselin tarkkuuksiensa ja suuren dynaamisen alueen ansiosta erinomaisia vaihtoehtoja.

Objektiivien valinta riippuu erityisesti siitä, mitä haluat kuvata, mutta laajakulma- ja teleobjektiivit ovat yleensä parhaita tämän tyyppisiin kuvauksiin. Niiden avulla voit ikuistaa kohteen mittakaavan tai tarkentaa maisemassa kaukana oleviin yksityiskohtiin. On olemassa monia Sony FE -kiinnitysvaihtoehtoja, mutta FE 12-24mm f/2.8 G Master- tai FE 12-24mm f/4 G -objektiivit ovat erinomaisia vaihtoehtoja laajoille maisemille, kun taas Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS on monipuolinen objektiivi yksityiskohtien poimimiseen.

Kameran ja objektiivien lisäksi on hyvä idea käyttää kolmijalkaa, jotta kaikki pysyy vakaana. Mukaan kannattaa ottaa myös otsa- tai taskulamppu, jotta löydät paikanpäälle ja saat koottua kamerasi pimeässä.

Sommittelu

Upeimpia sumuisia maisemia kuvattaessa on seisottava kukkulalla tai vuorella ja katsottava alas usvaiseen laaksoon. Näissä kohtauksissa monet tekijät, kuten rakennukset tai puut, nousevat sumun läpi aivan kuin ne kohoaisivat pilvien läpi.

Jos kuitenkin pyrit vangitsemaan koko maiseman laajakulmaobjektiivilla, se ei useinkaan näytä yhtä dramaattiselta kuin todellisuudessa. Tässä kohtaa auttaa teleobjektiivi. Zoomaa kiinnostaviin yksityiskohtiin ja varmista, että jätät niiden ympärille riittävästi tilaa, jotta sumuiset olosuhteet nousevat arvoonsa.

ikivanha temppeli kohoaa usvasta kukkulan päällä

© İlhan Eroğlu

Jos haluat ikuistaa koko maiseman, tarvitset jotain kiinnostavaa, joka vetää katsojan huomion puoleensa. Pyri saamaan etualalle jotain, joka tekee kuvan alaosiosta kiinnostavan. Esimerkiksi pieni kasvi, kanto, kivi ja polku ovat kaikki asioita, jotka etualalle sijoitettuna houkuttelevat ja johtavat katsojan kuvaan.

puu sumun keskellä aamunkoitteessa

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/4s @ f/13, ISO 160

Käytä tasaustyökalua takanäytössä tai etsimessä varmistaaksesi, että kamerasi on täysin suorassa. Kohdista suoruusmittaviivoja, kunnes viivat jommallakummalla puolella korostetaan vihreällä, mikä tarkoittaa, että horisontti on suorassa.

Valotusasetukset

Kuvan valotukseen tarvittavat tarkat asetukset vaihtelevat, mutta on kuitenkin olemassa muutamia perussääntöjä.

Kuten aina maisemakuvien tapauksessa haluat varmasti saada tarkennettua niin paljon maisemaa kuin mahdollista, joten käytä pientä aukkoa saadaksesi suurimman syväterävyyden, mutta vältä pienintä asetusta, jotta saat maksimaalisen terävyyden. Asetus f/11 on yleensä hyvä lähtökohta.

vanha puu sumuista, valkoista taustaa vasten

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/6s @ f/10, ISO 100

Jos kuvaat auringonnousun aikana, sumu voi olla kirkasta. Pidä silmällä näytön tai etsimen histogrammia varmistaaksesi, ettet menetä yksityiskohtia kirkkaissa kohdissa. Mukauta valotusta välttääksesi palaneiden yksityiskohtien suuret alueet; Sony Alpha -kameroiden hyvän dynaamisen alueen ja alhaisen kohinan ansiosta voit aina lisätä kirkkautta varjoihin palauttaaksesi yksityiskohdat muokattaessa.

Jos et halua muokata raakakuvia, käytä kameran sisäistä HDR- tai Dynamic Range Optimiser (DRO) -ominaisuutta. HDR-asetus ottaa useita kuvia samasta kohtauksesta eri valotuksilla ja yhdistää ne, jotta saadaan kuva, jossa on enemmän yksityiskohtia kirkkaasti valaistuilla ja varjoalueilla. HDR-kuviin on käytettävä kolmijalkaa, jotta kamera pysyy paikallaan jokaista kuvaa otettaessa.

DRO muuttaa valotusta säilyttääkseen niin paljon yksityiskohtia kuin mahdollista kirkkaasti valaistuissa kohdissa ja kirkastaakseen samalla varjoalueita. Mitä suurempi DRO-asetus, sitä suurempi varjojen lisäteho. DRO:n käyttäminen on ihanteellista, jos haluat tuottaa sosiaalisessa mediassa julkaistavia kuvia niin, ettei kuvan ottamisen jälkeen tarvitse käyttää aikaa muokkaukseen.

Esitellyt tuotteet

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!