leijonaemo nuolee pentuaan

Villieläinten ikuistamista oikealla hetkellä

Merche Llobera

Merche Lloberan portfolio on monipuolinen ja kaunis, aivan kuin luonto, jonka valokuvaamista hän rakastaa. Hänen portfoliostaan löytyy kaikkea ympäristötutkielmista taiteellisiin muotokuviin, ja omituisia tai koomisia hetkiä tallentavat kuvat käyvät käsi kädessä selviytymisen raakaa todellisuutta näyttävien otosten kanssa. Yhdistelmä kuvastaa hänen elinikäistä intohimoaan.

leijonanpennut leikkivät savannilla

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 1250

”Olen rakastanut eläimiä siitä lähtien, kun pikkutyttönä katsoin dokumentteja ja luin National Geographic ‑lehteä”, hän hymyilee. ”Matkani villieläinten ammattimaisen kuvauksen parissa alkoi vuonna 2019 Sony Alpha 7 III ‑kameralla, jota käytin vedenalaiseen valokuvaukseen. Sitten työskentelin Sony Alpha 7R III:lla ja nyt Sony Alpha 7R V:llä kuvaten safareita Keniassa, Tansaniassa, Ugandassa, Botswanassa… Olin nähnyt näitä erityisiä paikkoja niin kauan kirjoissa ja TV:ssä, että niiden näkeminen todellisuudessa oli kuin toteutunut unelma!”

miekkakala hopeanväristen kalojen joukossa meressä

© Merche Llobera | Sony α7 III + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/320s @ f/7.1, ISO 800

”Joka eläin on erilainen ja myös niiden käyttäytyminen on erilaista, mitä pyrin tuomaan esiin”, Merche vahvistaa. ”Tyypillisessä kuvauksessa siihen on runsaasti aikaa. Esimerkiksi kirahveja kuvattaessa yrittäisin kuvata ne sekä ympäristössään että läheltä, koska myös savannilla on paljon kauneutta.”

2 kirahvia kävelemässä tasangon poikki

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/640s @ f/5.6, ISO 200

Hänen yksinkertaisesta, elegantista kuvastaan tasangon halki kulkevista kirahveista näkyy selvästi, että nämä kuvat herättävät katsojassa tunteita. Ja tämä tunne voi olla myös huvittuneisuutta, kuten hänen kirahvista ottamansa ”pää pilvissä” ‑muotokuvan tapauksessa.

kirahvi kuvattuna pilvistä taivasta vasten

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/16, ISO 500

Hänen otoksensa nuoren leijonan ja puhvelin välisestä ”voittaja saa kaiken” ‑taistelusta puolestaan on hyvin erilainen. ”Monille ihmisille tulee epämukava olo, kun he näkevät tämän kuvan”, hän myöntää, ”mutta tämä on osa päivittäistä todellisuutta luonnossa. Nämä ovat aitoja olentoja, jotka käyttäytyvät niin, että pysyvät hengissä. Ne eivät ole mitään elokuvan piirroshahmoja.”

leijona taistelemassa puhvelin kanssa vedessä

© Merche Llobera | Sony α7 III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/1600s @ f/6.3, ISO 640

”Hyvä juttu on se, että kumpikaan ei kuollut”, hän jatkaa. ”Kuvasta voi nähdä, että puhvelin sarvi on leijonan kyljessä, joten tilanne oli 50:50. Näimme leijonan seuraavana päivänä, ja se oli loukkaantunut, mutta elossa.”

Jälleen kerran kärsivällisyys oli avain siihen, että löysin tämän uskomattoman hetken, hän selittää. ”Tuona puhvelin ja leijonan kuvauspäivänä ei tapahtunut paljoa. Silti on oltava koko ajan valmiina. On vain hyväksyttävä se tosiasia, että kyseessä on odotuspeli – aivan kuten usein on leijonan tai gepardin kohdallakin!”

gepardi nuolee pentuaan

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/11, ISO 2000

”Tuona aikana voi kuvata paljon kuvia”, Merche jatkaa, ”taisin palata ensimmäiseltä safariltani mukanani 20 000 kuvaa! Vaikka Alpha 7R V ‑kamerassani on korkeat kuvataajuudet 7 fps ja 10 fps, en halua 2 000 kuvaa samasta asiasta! Yritän siis olla tiukka ja käydä kuvani läpi päivän päätteeksi sekä poistaa ne, joita en tarvitse.”

”Ongelmana on”, hän myöntää, ”että näissä Sonyn kameroissa tekoälyavusteinen automaattitarkennus toimii niin hyvin, ettei kuvaajalla ole automaattisesti satoja poistettavia kuvia, koska kuvat harvoin ovat epätarkkoja tai epäteräviä. Kaikki näyttää upealta! Uudet seurantatilat ovat erityisen uskomattomia, koska eläimet pysyvät tarkennettuina niin kauan kuin haluat.”

suuri joukko pelikaaneja vedessä

© Merche Llobera | Sony α7R V + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 1000

Merche pitää myös Alpha 7R V:n tehokkaasta 61 megapikselin tarkkuudesta, joka tarkoittaa sekä runsaasti yksityiskohtia että mahdollisuutta luoda 26 megapikselin vakakuvia 1.5x APS-C ‑rajaustilassa. ”Käytän usein FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS ‑objektiivia, mutta jos minun on päästävä vieläkin lähemmäs, rajaustila muuttaa sen tehokkaaksi 300–900 mm:n objektiiviksi”, hän selittää.

Toinen Alpha 7R V:n yksityiskohta, josta Merche nautti, oli kennosuoja objektiiveja vaihdettaessa. ”Näissä ympäristöissä pidän mielelläni objektiivin kamerassa enkä vaihtele niitä paljoa, koska on pölyistä ja likaista – ja kennon puhdistaminen on kauhuni!” hän nauraa. ”Alpha 7R V ‑kamerassa on kuitenkin nerokas verho, joka sulkeutuu sammutettaessa kennon päälle, joten olen paljon luottavaisempi sen kanssa.”

lähikuva pelikaaneista

© Merche Llobera | Sony α7R V + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 1000

Merchen mukaan ennen kaikkea Alpha-kameroiden käytön helppous ja laatu on saanut hänet tuntemaan olevansa enemmän kosketuksessa luonnon kanssa. ”Jos antaisin yhden villieläinkuvausvinkin, se olisi, että nauti näistä kokemuksista niin paljon kuin mahdollista”, hän toteaa, ”ja Alpha-kameroitteni ansiosta voin tehdä juuri näin, kun minun ei tarvitse taistella laitteiden kanssa saadakseni haluamani kuvat.”

”Olitpa sitten safarilla tai sukeltamassa, joskus voi mennä koko päivä niin, ettei näe mitään. Kokemus on silti aina hieno, kun kohtaa ihmisiä, jotka rakastavat luontoa yhtä paljon kuin itse ja saa olla ulkona. Ja kun sitten saa tilaisuuden, Alpha-kamerat tekevät kuvaamisesta helppoa – voit siis täysin arvostaa luontoa ja sen kuvaamista. Maailma on kaunis ja täynnä monipuolisuutta. Oikeiden varusteiden kanssa valokuvaus voi kulkea käsi kädessä tämän kanssa.”

Esitellyt tuotteet

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!