läntinen tasankogorilla istumassa puiden keskellä

Kongossa

Will Burrard-Lucas

Luontokuvaaja Will Burrard Lucasille Sony Alpha 1 -kameran laukaisinpainikkeen painaminen on vain pieni osa siitä, mitä valokuvaukseen vaaditaan. Willin äskettäinen työ Wildlife Conservation Society -järjestölle vei hänet matkalle syvälle Nouabalé-Ndokin kansallispuistoon Kongossa. ”Kaikki metsässä on liikkeessä”, hän muistelee, ”se on hyvin tiheä. On kuumaa ja kosteaa, ja siellä on paljon purevia hyönteisiä.”

Matka kuvaamaan villieläimiä, kuten läntisiä tasankogorilloja ja metsänorsuja, on jo itsessään eeppinen seikkailu.

norsu kylpemässä pienessä järvessä © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/320s @ f/5.6, ISO 125

”Ajoimme metsien reunaan näitä reittejä ja asuimme tutkimusleireissä. Mutta sitten päästäksemme villieläinten luo meidän oli toisinaan käytettävä ruuhea ja tarvottava metsäpolkuja. Kaukaisin paikka oli 20 kilometrin patikkamatkan päässä keskellä metsää.”

Koskematonta sademetsää ei ole koskaan hakattu, mikä luo täydellisen ekosysteemin monille erilaisille villieläimille tiheän latvuston alla.

Työskennellessään tutkijoiden rinnalla Will matkusti nähdäkseen gorillaperheitä ja dokumentoidakseen niiden käyttäytymistä käyttämällä kehittynyttä Sony Alpha 1 -kameraansa ja uskollista FE 400mm f/2.8 GM OSS -objektiiviaan. Vaikka Will pitää yleensä FE 24-70 f/2.8 GM II- ja FE 70-200 f/2.8 GM OSS II -objektiivit lähellä saatavilla, 400 mm:n objektiivi on se, jota hän käyttää eniten valokuvatessaan gorilloja ja norsuja. Kiinteän objektiivin käyttäminen zoomin sijaan voi vaikuttaa erikoiselta valinnalta, kun otetaan huomioon eläinten ennustamaton luonne, mutta tähän lähestymistapaan liittyy sekä käytännöllisiä että esteettisiä syitä.

pieni gorilla käsi kasvoillaan © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/2.8, ISO 12800

”Tärkein asia ovat Sony Alpha 1 -kameran ja objektiivien hämäräominaisuudet. F/2.8-aukolla kuvaaminen on korvaamatonta hyvin hämärässä ja pimeässä ympäristössä. Nopea f/2.8-aukko antaa minulle lisäpysähdyksen tai lisävaloa, joka vastaa 400 mm:n zoom-objektiivia”, Will selittää.

F/2.8-aukko tarjoaa myös matalan syväterävyyden, jolla Will voi leikitellä kuvissaan. ”Haluan pystyä hallitsemaan kasvillisuutta, jonka näemme etu- ja taka-alalla. Kun kuvaan täysin avoimella aukolla, voin erottaa kohteeni, saada sen ponnahtamaan esiin ja erottumaan sekä luoda yhteyden katsojan ja eläimen välille. Ja suurempi aukko tietenkin parantaa tarkennuksen nopeutta ja tarkkuutta.”

ilkeän näköinen gorilla tuijottamassa kameraa © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/3.2, ISO 10000

Vaikka 400 mm:n objektiivi tuntuu monista pitkältä, se tarjoaa melko läheisen työskentelyetäisyyden Willin ja hänen mahdollisesti kohtaamiensa villieläinten välille.

”Se voi olla vaarallista, mutta noudatan jäljittäjien ja tutkijoiden ohjeita. He työskentelevät aina samojen gorillaperheiden kanssa, joten he tuntevat ne, ja gorillat puolestaan ovat tottuneita siihen, että tutkijat ovat lähettyvillä. Mutta noudatan aina tutkijoiden neuvoja. Toinen syy pysytellä välimatkan päässä on villieläinten turvallisuus. On suuri riski, että meidän ja gorillojen välillä siirtyy sairauksia. Tämän riskin vuoksi on tärkeää pysytellä vähintään 10 metrin etäisyydellä, minkä vuoksi 400 mm:n polttovälistä on tullut täydellinen, jotta voin olla riittävän lähellä saadakseni upeita kuvia ja pysytellä riittävän kaukana niin, että sekä gorillat että minä itse olemme turvassa.”

gorillanpoikanen roikkuu oksasta © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 4000

Sony Alpha 1 -kameran kanssa Will tuntee pystyvänsä ikuistamaan kaiken, mitä metsä ja sen asukkaat voivat luoda. ”Se on täydellinen kamera luontokuvaamiseen", Will sanoo. ”Sen nopeus on tarvittaessa 30fps. Siinä on 50,1 megapikselin tarkkuus siltä varalta, että minun on joskus rajattava kuviani. Voin kuvata täysin hiljaisella sulkimella niin, etten häiritse eläimiä. Minulle hyödyllisin ominaisuus on kuitenkin automaattitarkennus. Minun on automaattitarkennettava luotettavasti ja tarkasti jopa näissä haastavissa olosuhteissa, joissa yritän tarkentaa kasvillisuuden hyvin kapeiden rakojen läpi, usein hyvin hämärässä. Tämän kameran kyky suoriutua näistä haastavista tilanteista helpottaa todella paljon minun työtäni.”

norsu, jonka kärsä on märkä, istuu varjossa © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/5.0, ISO 1250

Willin kuvissa yhdistyvät taito ja periksiantamattomuus. Will käyttää tuntikausia tarkkailuun ennen kuin palaa pitkän matkan takaisin leiriin metsän muuttuessa pimeäksi ja vaaralliseksi. Palkinto tästä on, että hän voi ikuistaa henkeäsalpaavia hetkiä, joista yksi oli täysin kaatuneen puun ansiota.

norsu näyttää syöksyhampaansa © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/5.0, ISO 1250

”Tämä norsu söi joessa ja valo lankesi läpi kohdasta, josta oli kaatunut puu. Valo heijastui joen pinnasta. Näin kuvaan tulivat uskomaton valonsäde ja takana olevan metsän syvät varjot sekä heijastuneen valon täplittämä norsu. Tämä hetki oli todella odottamaton ja erityinen. Tällaista en tule näkemään ikinä uudelleen.”

Esitellyt tuotteet

Will Burrard-Lucas

Will Burrard-Lucas | UK

”Tutkin uusinta tekniikkaa ja pohdin, miten sitä voisi hyödyntää kuvattaessa villieläimiä tavoilla, jotka eivät ole olleet aiemmin mahdollisia.”

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!