Viimeisen reilun vuoden ajan Covid-19-pandemia on estänyt minua matkustamasta upeisiin paikkoihin harjoittamaan tähtivalokuvausta, joka on intohimoni. Kotona viettämänäni aikana olen kuitenkin pystynyt jatkamaan syvän taivaan valokuvaamista. Syvän taivaan kuvaamisessa on se hyvä puoli, että sitä voi tehdä missä tahansa päin maailmaa. Oikeanlaiselle kalustolle, kuten Sonyn Alpha 7R III:lle, valosaaste ei tuota ongelmia.
Tähtivalokuvaus vs. syvän taivaan kuvaus
Minun mielestäni tähtivalokuvauksessa maisemaan yhdistetään tuttuja taivaankappaleita, kuten kuu, tähtiä ja tietysti linnunrata. Syvää taivasta kuvattaessa sen sijaan kohde tallennetaan yötaivaalta teleobjektiivilla, esim. käyttämällä Sonyn FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS -objektiivia ja tavallisesti 2x-teleobjektiivia. Tällä yhdistelmällä saadaan superteleobjektiivi, jonka polttoväli on jopa 1 200 mm. Sellaisia sovelluksia kuin Stellarium, jota itse käytän, voidaan hyödyntää apuna valitun kohteen paikantamisessa yötaivaalta.
Nämä avaruuden kaukaiset taivaankappaleet säteilevät valoa tavalla, joka mahdollistaa niiden kuvaamisen omasta puutarhasta käsin. Ei tarvitse matkustaa kaukaisiin pimeisiin paikkoihin ottamaan huikeita kuvia. Kuu on täydellinen aloituskohde, sillä sitä pystyy kuvaamaan helposti saatavilla olevilla kameroilla ja objektiiveilla.
Kuvaustapa
Digikameroissa kennon edessä oleva suodatin ei päästä läpi tiettyjä valotaajuuksia, joita ihmissilmä ei pysty näkemään, kuten infrapuna- ja ultraviolettivaloa. Sonyn Alpha 7R III -kameraani on muokattu siten, että ammattilaiset ovat poistaneet tämän suodattimen. Näin pystyn tallentamaan syvän taivaan lähettämiä valotaajuuksia, joita omat silmämme eivät näe.*
Jotta vain syvän taivaan lähettämä valo näkyy, minun täytyy estää lähes kaiken näkyvän valon läpipääsy ja päästää vain tietyt aallonpituudet läpi. Käytän tällöin toista erityistä tähtisuodinta, jonka asetan tilapäisesti kennon eteen kuvatessani.
Maapallon pyöriessä tähdet näyttävät liikkuvan taivaalla. Tämän estämiseksi kiinnitän kamerani seurantajalustalle. Jalusta liikuttaa kameraa hitaasti Maan pyörimisen tahtiin, jotta vältetään epätarkat kuvat tai tähtijuovat valotettaessa otoksia jopa minuutteja kerrallaan.
Kuvan valottaminen
Kun Sonyn Alpha 7R III -kameraan tulee hyvin vähän valoa sisään, asetan objektiivin suurimmalle aukolle ja kameran herkkyydeksi korkeimman ISO-arvon, jolloin kohinaa tulee hyvin vähän. Sonyn Alpha 7R III:ssa sopiva ISO-arvo on 800. Sitten valotan kuvaa mahdollisimman pitkään, mikä voi olla tilanteesta riippuen 1 tai 10 minuuttia.
Niksinä syvän taivaan kuvaamisessa on se, että ei oteta vain yksittäistä kuvaa vaan mahdollisimman monta: satoja, jopa tuhansia kuvia. Voin istua puutarhassani koko yön kuvaamassa samaa kohdetta kerta toisensa jälkeen. Lopullinen kuva muodostetaan sitten pinoamalla kuvia yhteen sellaisella ohjelmistolla kuin Astro Pixel Processor tai Deep Sky Stacker.
Ohjelmisto etsii kuvasta yksityiskohtia, jotka ovat yhdenmukaisia tuhansissa kuvissa. Se suodattaa pois yksityiskohdat, jotka eivät ole yhdenmukaisia, kuten kohinan tai ilmakehän olosuhteet. Tuloksena on uskomattoman terävä ja yksityiskohtainen kuva, joka on otettu ihan omalla takapihalla.
Aloittaminen
Jos olet vasta aloittelemassa, voit keskittyä johonkin perusasiaan, kuten kuvaamaan kuuta. Siihen ei tarvita muokattua kameraa: se onnistuu Sonyn Alpha 7C:n tai Alpha 7 III:n kaltaisella kameralla ja teleobjektiivilla, kuten Sonyn edullisella FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS -objektiivilla FE 2x-teleobjektiivin kanssa.
Valotus riippuu siitä, mitä näytöllä näkyy. Kuvasta halutaan mahdollisimman kirkas, joten käytetään kameran histogrammia varmistamaan, että kirkkaat kohdat eivät ylivalotu. Sitten kuvataan kuvasarja, joka voidaan pinota.
Kuuta varten on parasta pinota kuvia, koska ilmakehässämme on paljon turbulenssia. Jos kuusta ottaa vain yksittäisen kuvan, saattaa vain yksi alue olla terävä. Kun ottaa useita kuvia ja pinoaa ne, lopullisessa kuvassa koko kuun pinta on terävä ja yksityiskohtainen.
Kuuta kuvattaessa ei tarvita tähtien seurantajalustaa. Täytyy vain varmistaa, että kuu on aina otoksen keskellä, jolloin pinoamisohjelmisto hoitaa kuvien kohdistamisen.
* Huomautus: Sony tai sen valtuutetut huoltopisteet eivät tarjoa kameroiden muokkauspalveluja. Sony ei suosittele laitteistomuokkauksia, ja ne tapahtuvat täysin omistajan omalla vastuulla.
”Omintakeista valokuvausta: ihmissilmälle näkymätöntä mutta silti todellista”