muotokuva puna-asuisesta naisesta vääntelemässä naamaansa

Miten kuvaan | Taidemuotokuvaus

Nemanja Maraš

Minulle tärkeimpiä syitä kuvata muotokuvia on tutkia kohdetta syvällisemmin ja saada esiin valokuvassa hänen todellinen luonteensa. Minusta ihmismielessä on jotain kiehtovaa, ja haluan saada valokuvaamalla henkilöstä puhtaan ja rehellisen muotokuvan. 

muotokuva videokameraa pitelevästä miehestä © Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 320

Otoksen ajoitus

Kun haluaa ikuistaa hetkiä, jotka edustavat rehellistä muotokuvaa, tärkeintä on laukaisimen painaminen oikealla hetkellä. Muutamassa viimeaikaisessa projektissani ajoitus on ollut keskeistä tarinankerronnan kannalta. Pidän erityisesti muotokuvista, joissa kuvattava ei tiedä tarkalleen, milloin otan kuvan. Jotta saan täydellisen kuvan, en luonnollisestikaan ohjaile kuvattavaa etukäteen, vaan koetan ikuistaa hänet varauksettomana ja tavoittaa luonnollisen tunteen.

muotokuva nauravasta naisesta © Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/2.8, ISO 400

Kun työskentelen kuvattavan kanssa studiossa, minulla on sama lähestymistapa: koetan olla ohjaamatta häntä liikaa tai mahdollisuuksien mukaan lainkaan. Koetan ensin saada kuvattavan rentoutumaan, sitten tutkin ja havainnoin häntä. Saatan pyytää häntä siirtämään hieman kättään tai päätään, ja joskus jutustelen hieman saadakseni hänen ajatuksensa pois kamerasta. Joskus keskusteluista tulee syvällisiäkin, erityisesti jos tunnen kuvattavan hyvin. Juuri tällaisina hetkinä nappaan mielelläni muotokuvan.

Näiden tunteiden ikuistamisessa minua auttaa Sonyn Alpha 7 III:n Eye AF -toiminto. Kuvaan mielelläni aukko täysin auki, sillä tiedän Eye AF -toiminnon kanssa voivani keskittyä kohteeseen. Tiedän laukaistessani, että silmästä tulee veitsenterävä.

muotokuva leveään hattuun pukeutuneesta naisesta © Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 400

Ideat ja kuvauspaikat

Ideoita löytää kaikkialta. Tämä saattaa olla vähän klisee, mutta koskaan ei tiedä, milloin idea pälkähtää päähän. Pidän yleensä yksinkertaisista paikoista ja taustoista. Olen kuvannut paljon valkoista taustaa vasten studiossani. Pidän pelkän valkoisen tai mustan taustan yksinkertaisuudesta, koska silloin minä ja katsoja voimme todella keskittyä kuvattavaan ja lukea tunteet hänen kasvoiltaan häiriöttä.

muotokuva naisesta, jolla on jalokiviä silmien ympärillä © Nemanja Maraš | Sony α7R IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 2500

Kuvauspaikka voi kuitenkin paljastaa enemmän tarinaa ja tehdä siitä vähemmän monitulkintaisen. Yksi esimerkki tästä on Anastasian muotokuva. Kuvasin sen Alpha 7R IV:llä, ja pidän kovasti sen väreistä, terävyydestä ja kaikesta muusta kohtauksessa tapahtuvasta. Mutta hämmästyttävintä minusta siinä on valaistus. Tässä kuvassa on kahdentyyppistä valoa: keltainen taustavalo katuvaloista ja kolme etuvaloa, jotka ovat itse asiassa älypuhelinten LED-valoja. Kuvan päävalo on kahden metrin päässä oleva älypuhelimen LED. Sonyn Alpha 7R IV:n dynaaminen alue on riittävä, jotta sain jopa näin hämärässä tallennettua tämän muotokuvan ja tunteen ongelmitta.

kaksi miestä valaisemassa mallia älypuhelimillaan © Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/1.8, ISO 2500

Valot ja kameran varusteet

Yleensä valaistessani kohteen koetan pitää valaistuksen yksinkertaisena, jotta se ei tule tielle. Käytän ainoastaan yhtä tai kahta valoa: päävalo on syvän varjon alta tai softbox-tasovalosta tuleva suuri pehmeä valonlähde ja toinen valo kohdistuu kuvattavan kasvoihin. Sama juttu kuvauspaikalla: koetan käyttää mahdollisimman paljon vallitsevaa valoa ja vain pientä valoa valaisemaan kuvattavan kasvot.

muotokuva silmälasipäisestä miehestä katsomassa sivulle © Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/2.8, ISO 400

Neuvo

Kuvaan yleensä Alpha 7 III:llani, mutta käytän joskus Alpha 7R IV:ää tietyissä projekteissa. Yhdistän kameroihini aina kiinteän polttovälin objektiiveja. Tällä hetkellä käytän Zeiss Sonnar T* 55mm f/1.8 ZA-, FE 28mm f/2-, FE 85mm f/1.8- ja FE 90mm Macro G OSS -objektiiveja. Jos pitäisi valita vain yksi, se olisi 55 mm:n objektiivi – mielestäni se toimii parhaiten itselläni ja omantyylisissä muotokuvissani. Paras neuvoni heille, jotka haluavat ottaa taidemuotokuvia tai journalistisia muotokuvia, on olla oma itsensä ja tutkia omia ideoitaan. Omana itsenään oleminen voi olla vaikeinta, mutta kärsivällisyydellä ja kovalla työllä kaikki loksahtaa paikoilleen ajan myötä.

Esitellyt tuotteet

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!