puolikuu varjossa

Kuinka kuvaan | Kuun kuvaaminen

Peter Neill

Koska olin kotona koronasulun aikana, en voinut lähteä minnekään. Pystyin silti kuvaamaan Sony Alpha 7R IV:n ansiosta jotain, joka oli niin kaukana, ja tämä kiehtoi minua valokuvaajana. Olen aina ollut kiinnostunut kuun valokuvaamisesta, mutta tästä tuli vielä houkuttelevampi projekti, joka tarjosi tavan paeta koronasulun realiteetteja.

selkeä kuva täydestä kuusta

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/3.2, ISO 160

Kamerat ja objektiivit
Kamerani kuun kuvaamiseen on Sony Alpha 7R IV. Sain myös onnekseni lainata FE 400 mm f/2.8 G Master -objektiivia. Huomasin kuitenkin, että 200 mm:n polttoväli superterävässä FE 70−200 mm f/2.8 G Master -objektiivissa on enemmän kuin tarpeeksi. Se on laadukas objektiivi, jonka avulla voit saada upeita kuvia.

Olen kuvannut joitakin suosikkikuviani tällä objektiivilla ja käytän sitä säännöllisesti kuvatessani muusikoita konsertissa. Kuun valokuvaaminen osoittaa, kuinka monipuolinen objektiivi on. 200 mm:n polttovälillä on helppo myös lisätä kontekstia valokuvaan.

täysikuu pilvien ympäröimänä

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/6400s @ f/3.5, ISO 320

Terävänä ja vakaana pitäminen
Ensimmäinen välttämätön laite on kolmijalka. Sen ei tarvitse olla kallein kolmijalka, mutta sen on oltava tukeva. Mieluiten siinä on painava ja vankka pää, joka ei liiku kiristyksen jälkeen. Useimmissa kolmijaloissa on koukku, jonka avulla painon voi kiinnittää kameralaukkuun, mikä on ihanteellista. Varmista kuitenkin, että laukku koskettaa hieman maata, sillä et halua sen heiluvan kolmijalan koukusta valotuksen aikana.

Viime kädessä on lähes mahdotonta ottaa täydellisen terävää kuvaa maan ja kuun välisen ilmakehän vuoksi. On kuitenkin joitain perusasioita, joita voit tehdä saadaksesi yksityiskohtaisen kuvan.

Jos objektiivissasi on esimerkiksi vastavalosuoja, käytä sitä. Se voi auttaa estämään hajavaloa, joka tulee objektiiviin ei-toivotuista kulmista. Kuvasin tämän kuvan Lounais-Lontoossa sijaitsevalta kaupunkialueelta, joten et tarvitse aina pimeää taivasaluetta kuvattavaksi, vaikka se luonnollisesti auttaisikin.

selkeä kuva täysikuusta tumma taivas ympärillä

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 125

Kun kosketat kameraasi ottaaksesi kuvan, liikutat samalla hieman kameraa, joten on hyvä tutustua itselaukaisimen käyttöön. Itselaukaisimen avulla voit laukaista sulkimen ja antaa kameran levätä muutaman sekunnin ennen valotuksen alkamista. Voit myös käyttää Bluetooth-laukaisinta tai Sony Imaging Edge Mobile -sovellusta kameran laukaisemiseen etänä. Voit myös kokeilla elektronista suljintilaa, jos se on käytettävissä kamerassasi. Tämä vähentää kameran mekaanisen sulkimen pienintäkin liikettä ja pitää kameran täysin paikallaan valotuksen aikana.

Tarkentamiseen käytän aina manuaalista tarkennusta. Käytän usein Imaging Edge Mobile -sovellusta puhelimeni suuren näytön avulla tarkennuksen tarkentamiseksi. Voit jopa käyttää kameran etsintä tai takanäyttöä. Näin voit hyödyntää tarkennuksen suurennusvaihtoehtoa ja tarkentaa kuvan sen osan, johon haluat tarkentaa tarkasti.

Valotus
Kun kuu on kehyksen keskellä, käytän keskipainotettua pistemittausta. Otan aina raakakuvia ja arvioin valotuksen sen perusteella, jättääkö se minulle tarpeeksi tilaa nostaa varjoja, jotta pilvet näkyvät paremmin. Kokeilun avulla saat selville, haluatko valottaa vain kuun vai hieman ylivalottaa kuuta, jotta saat pilvet paremmin esiin.

On erittäin houkuttelevaa kuvata leveimmällä objektiivin aukolla ja päästää mahdollisimman paljon valoa objektiivin läpi. Tämä aukko ei kuitenkaan ole läheskään varmasti terävin. Sinun on löydettävä objektiivisi terävin kohta. Se voi tarkoittaa, että kuvaat arvolla f/4 tai f/5.6 – kokeile objektiiviasi kuvauksen aikana ja saat selville, missä objektiivisi on terävin.

puolikuu varjossa

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/1600s @ f/4.5, ISO 320

Valotusaika
Mitä tulee valotusaikaan, olen havainnut, että alhaisin mahdollinen valotusaika on noin 1/5 sekuntia. Tätä pidempi aika saa kuun näyttämään epätarkalta. Voit käyttää tätä nopeampaa valotusaikaa, mutta käytä kuitenkin mahdollisimman pitkää valotusaikaa saadaksesi mahdollisimman paljon valoa sisään ja säilyttääksesi ISO-herkkyyden mahdollisimman alhaisena.

Kuvaaminen alhaisella herkkyydellä pitää kohinan mahdollisimman pienenä. Kuitenkin jopa Alpha 7R IV:n korkealla resoluutiolla voin mukavasti nostaa ISO-arvoa 800 tai 1000, eikä kohina ole ongelma. Näin voin kuvata maapallon lähintä naapuria helposti.

Esitellyt tuotteet

Peter Neill

Peter Neill | UK

”Peter Neill on mahtavin valokuvaaja, jonka olemme tähän mennessä tavanneet. Emme yksinkertaisesti vain käytä enää ketään muuta – Mark Sheehan, The Script”

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!