ilotulitteet räjähtelemässä veden yllä

Parhaat vinkit: Kuvien ottaminen ilotulitteista

Sony Alpha -kamerallasi

Suunnittele etukäteen

Ilotulitukset eivät tavallisesti kestä kauaa, joten suunnittele kuvaus etukäteen. Ideoi kuvat, jotka haluat ottaa, ja mahdollisuuksien mukaan käy kuvauspaikalla päivän aikana katsoaksesi, missä on paras seistä ja mitä objektiiveja tarvitset. Näin olet täysin valmistautunut, kun taivas alkaa räiskyä.

Yön pimeydessä työskennellessä voi olla vaikeaa alkaa kaivella kameralaukkua, joten pakkaa huolellisesti. Kannattaa aina ottaa mukaan pieni taskulamppu siltä varalta, että sinun pitää etsiä jotain tai haluat tarkistaa, missä kävelet.

ryhmä ihmisiä katsomassa ilotulituksia

© Arthur Chauvineau

Kuvausasetukset

Suurimman mahdollisen joustavuuden saavuttamiseksi kuvaa mieluummin RAW- kuin JPEG-muodossa. Näin taltioit enemmän tietoja ja voit hienosäätää valotusta jälkituotannossa.

Objektiivin valinta ja kuvan sommittelu

Jos ilotulitus, jota olet katsomassa, on pääsi yläpuolella, kannattaa käyttää laajakulmaobjektiivia. Sony-käyttäjien onneksi tarjolla on monia uskomattomia laajakulmaobjektiivivaihtoehtoja, esim. FE 14mm f/1.8 GM, FE 20mm f/1.8 G tai FE 12-24mm f/2.8 GM -zoom-objektiivin joustavuus. Edullisempana vaihtoehtona on myös FE 12-24mm f/4 G -zoom-objektiivi.

Jos olet kauempana ilotulituksista, vaikkapa kukkulalla, jolta avautuu näköala kaupunkiin, sinun on selvitettävä sopiva polttoväli, mutta zoom-objektiivit kuten FE 24-70mm f/2.8 GM II -objektiivi tai FE 24-105mm f/4 G OSS -objektiivi ovat hyvä valintoja. Niiden avulla voit zoomata lähemmäs saadaksesi juuri sellaiset otokset kuin haluat.

pariskunta suutelemassa ilotulitusten edessä

© Davide Monteleone | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/2.8, ISO 6400

Vakain ja valotusaika

Jotta voi taltioida yksittäisen ilotulituspurkauksen, valotusajan on oltava tarpeeksi nopea niin, että tapahtuman voi pysäyttää, mutta tarpeeksi hidas niin, että kameraan pääsee riittävästi valoa. Kun kuvaat käsivaralla, hitain mahdollinen valotusaika riippuu monista tekijöistä, kuten siitä, kuinka vakaana pystyt pitämään kameraa, sekä objektiivin polttovälistä. Kytke SteadyShot-kuvanvakain päälle kamerassa ja/tai objektiivissa vähentääksesi mahdollisesti tekemiesi pienten liikkeiden vaikutusta. Kokeile aloittaa 1/10 s:n – 1/30 s:n valotusajalla ja tutki sitten kuvia nähdäksesi, tarvitseeko nopeutta säätää.

Valovanojen tai useampien ilotulitepurkauksien kuvaamiseen tarvitset pidemmän valotuksen. Saavutat tämän parhaiten käyttämällä kolmijalkaa, jolla pidät kameran täysin paikallaan. Tarvittava valotusaika riippuu siitä, mistä itse pidät; se voi olla esimerkiksi 1 s tai 30 s. Kokeile rohkeasti erilaisia nopeuksia ympäristössäsi ja heittäydy luovaksi.

Jatkuva kuvaus

Kun yrität taltioida yksittäisiä ilotulituksia, voit parantaa kuvien onnistumismahdollisuuksia käyttämällä pitkän valotusajan sijasta jatkuvaa kuvausta ja ottamalla muutamia kuvia. Kuvaukseen sopiva nopeus löytyy tavallisesti jossain 3–5 fps:n välillä.

Aukko ja ISO-herkkyys

Kun valotusaika riippuu siitä, miten haluat taltioida ilotulitukset, ISO-herkkyys kannattaa asettaa mahdollisimman matalaksi, jotta kohina pysyy minimissä. Aukon osalta kannattaa aloittaa asetusten keskivaiheilta – f/8:sta on hyvä lähteä liikkeelle. Ilotulitusten kuvaamisen luonteesta johtuen mukana on aina yrityksen ja erehdyksen elementti, joten säädä valotusasetuksia tilanteen mukaan, kunnes sinusta tuntuu, että ne ovat oikein.

Taustakuvien, kuten siluettien, ihmisjoukkojen tai puiden, lisääminen voi luoda kuvaasi uuden tason. Jos haluaisit lisätä jotain etualalle, kannattaa ehkä pienentää aukon kokoa lisää, jotta saat suuremman syväterävyysalueen ja kohde tarkentuu hyvin. Tässä tapauksessa voit kompensoida pienempää valotusta lisäämällä ISO-herkkyyttä. Kuten aiemmin on sanottu, ilotulitusten valokuvauksessa on mukana paljon yritystä ja erehdystä. Pitää vain testata, mikä toimii juuri siinä ympäristössä, jossa itse olet.

värikkäät ilotulitukset yötaivaalla

© Elisha Terada

Pitkän valotuksen kohinanvaimennus

Jos käytät yli sekunnin valotusaikaa, sinun kannattaa mennä Sony-kameran valikkoon ja varmistaa, että pitkän valotuksen kohinanvaimennus (Long Exposure NR) on päällä. Silloin kohinanvaimennus kytkeytyy päälle kuvan ottamisen jälkeen ja poistaa kohinaa suhteessa kuvan ottamiseen käytettyyn valotusaikaan. Jos siis käytät 10 sekunnin valotusaikaa, kohinanvaimennus auttaa vähentämään kohinaa 10 lisäsekunnin ajan.

Tarkentaminen

Jos kuvaat ilotulituksia tummaa yötaivasta vasten, kannattaa vaihtaa manuaaliseen tarkennukseen. Jos taivas on tumma, kameralla ole mitään, mihin tarkentaa automaattisesti. Vaihda siis manuaaliseen tarkennukseen ja valitse ääretön tarkennus, joka on kaukaisin piste, johon voit tarkentaa. Ääretön tarkennus näkyy kameran näytöllä ∞-symbolina. Huomaa kuitenkin, että jotkut objektiivit tarkentavat äärettömyyttä pidemmälle, joten varmista asia etukäteen. Jos näkyvillä on kuu tai tähtiä, voit käyttää niitä kiintopisteinä.

Esitellyt tuotteet

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!