Vesi on aina kiehtonut Ricardo Nascimentoa. ”Olen harrastanut bodyboardingia ja aaltojen nappaamista 12-vuotiaasta lähtien. Isäni suhtautui aina intohimoisesti mereen ja vietimme aikaa kalastellen pikkuruisissa veneissä, kun olin nuorempi”, hän muistelee. Nyt Ricardo työskentelee vedessä kuvaten valokuviin ja videolle aaltojen alla eläviä uskomattomia luontokappaleita Sony Alpha 1 -kamerallaan.
Äskettäin Ricardo kuvasi Azoreilla Futurismo Azores Adventures -yrityksen kanssa, joka järjestää kuvausmatkoja turisteille, jotka haluavat nähdä valaita ja saaria ympäröivää uskomatonta merielämää veneestä käsin. Yrityksellä on maailman suurimman mertensuojeluorganisaation World Cetacean Alliancen (WCA) sertifiointi, ja se menee vieläkin pidemmälle palkkaamalla meribiologeja, jotka seuraavat ja tutkivat kaskelotteja ja muita luontokappaleita saadakseen lisätietoa niiden käyttäytymisestä. Tässä kohtaa Ricardo astuu kuvaan.
”Kuvaan valokuviin ja videoille kaikkea, mitä näen veden alla”, hän sanoo. ”Kuvaan kaskelotteja, pallopäävalaita, kilpikonnia, delfiinejä, mustekaloja, meduusoja – mitä enemmän kuvaan sisältöä, sitä paremmin biologit pystyvät tunnistamaan ja tutkimaan yksittäisiä luontokappaleita.”
Sony Alpha 1 -kameran valokuvien 50 megapikselin ja videoiden 8 k:n tarkkuuden ansiosta Ricardo pystyy taltioimaan kuvamateriaalia, jossa on riittävästi yksityiskohtia, jotta voidaan seurata yksittäisiä valaita ja saada tietoa niiden käyttäytymisestä. Kuten muutkin villieläinten suojeluprojektit valokuvat ja videot kertovat myös tarinaa, jonka Ricardo toivoo herättävän ihmisissä vastakaikua.
”Kaskelotteja metsästettiin Azoreilla yli 200 vuotta niiden öljyn vuoksi, mutta nyt se on suojeltu laji. Ne ovat uskomattomia – sukeltavat 2 500 metrin syvyyteen ja pysyvät pinnan alla 45 minuuttia kerralla – mutta jos ihmiset eivät näe näitä eläimiä, he eivät tunne myötätuntoa niitä kohtaan eivätkä pyri suojelemaan merta. Pystymme tunnistamaan valaat ja olemme antaneet niille nimet, minkä vuoksi uskon, että ihmisten on helpompi ymmärtää. Kun kertoo yksittäisen eläimen tarinan, tuntee myötätuntoa eläintä kohtaan. Tämä on yksi asioista, joita huomasin voivani tehdä kameran, objektiivin ja vedenalaiskotelon kanssa.”
Kun Ricardo laittoi Sony Alpha 1 -kameransa ensimmäistä kertaa vedenalaiskoteloon, hän tiesi tämän olevan hänelle oikea kamera. ”Kun kokeilin Alpha 1:tä kerran, totesin, että minun on vaihdettava.” Ricardo ei ollut vain tyytymätön siihen, miten hänen edellinen digijärjestelmäkameransa toimi veden alla, vaan siihen, että hänen oli käytettävä raskasta elokuvakameraa, jos hän halusi kuvata videon. Nyt Alpha 1 -kameran kanssa Ricardo voi yhdistää nämä molemmat kamerat yhteen, joka tekee kaiken – tuottaen upeita videoita ja valokuvia samassa kameran rungossa.
”Elokuvakamerani ja objektiivini painavat noin 14 kg koottuna. Hyppään pois veneestä, sukellan alas tämän painon kanssa, uin takaisin ylös ja vedän sen pois vedestä – joskus jopa 50 kertaa päivässä. Tämä rasittaa kroppaa. Alpha 1 painaa paljon vähemmän ja on paljon helpompi liikutella. Voin uida nopeammin, minkä ansiosta minulla on paremmat mahdollisuudet kuvata uskomattomia valokuvia ja videoita.”
On mainittava, että Ricardo on vapaasukeltaja. Hän ei käytä sukelluslaitteita, vaan pidättää sen sijaan hengitystään ja sukeltaa niin syvälle kuin voi niin kauan kuin voi. ”Pystyn pidättämään hengitystäni jopa kaksi minuuttia vapaasukelluksen aikana”, hän sanoo. ”Tuntuu aina, että pääsen tietynlaiseen tilaan kuvatessani videota ja rentoutuessani. On kaunista olla eläinten kanssa vedessä, mutta on aina muistettava, ettei siellä voi viipyä liian pitkään, koska voi tapahtua onnettomuus.”
Veden alla Ricardo kamppailee myös kuvausolosuhteiden kanssa. ”Valo ei ole suurin ongelma, sillä sen voi ratkaista helposti. Voin luottavaisin mielin suurentaa Alpha 1:n ISO 4000:een”, Ricardo sanoo. ”Hankalaa on se, että värit häviävät tietyissä syvyyksissä, eli kun otat kuvan lähellä pintaa, se näyttää upealta, mutta 10 metrin syvyydessä kuva näyttää esimerkiksi hyvin siniseltä. Alpha 1 -kameralla voin kuvata pakkaamattomia raakakuvia saadakseni mahdollisimman paljon yksityiskohtia ja sitten korjata tiedostojen värit yksitellen.”
Yksityiskohtien tallentaminen on ehdottoman tärkeää, sillä se auttaa biologeja tunnistamaan valaat. Tämä tehdään mielenkiintoisesti pyrstöä tarkastelemalla. ”Useimmat ihmisten kuvaamat valokuvat ja videot ovat pinnalta, kun valas hyppää ennen sukeltamista. Saatavilla on siis helposti tuhansia valokuvia valaiden pyrstöistä, joista ne voidaan tunnistaa. Veden alla minun on saatava kuvattua pyrstön yksityiskohdat niin, että voimme tunnistaa valaan ja lisätä sen sijainnin tietokantaan.” Biologit ovat tottuneet katsomaan näitä eläimiä veneestä, mutta tarjoamme heille mahdollisuuden nähdä näiden eläinten käyttäytymistä veden alla.
Vangitakseen nämä yksityiskohdat ja valloittaakseen vedenalaiset kohtaukset Ricardo asentaa Alpha 1 -kameraansa joko Sonyn FE 12-24mm f/2.8 GM- tai FE PZ 16-35mm f/4 G -objektiivin. ”Käytän yleensä 12-24mm-objektiivia, jos tiedän kuvaavani vain valaita, mutta jos tavoitteena on kuvata monia kohteita, esimerkiksi valaita 15 metrin päästä, delfiinejä kahden metrin päästä ja portugalinsotalaivaa 30 cm:n päästä, käytän 16-35mm-objektiivia. Tämä objektiivi on työjuhtani vedessä.”
Sony on tukenut Ricardoa hänen viimeaikaisissa meriprojekteissaan tarjoamalla työssä tarvittavaa apua ja neuvoja. ”Objektiiveille on ominaista se, että ne käyttäytyvät eri lailla veden alla”, Ricardo sanoo. ”Sonyn tuen avulla olen voinut testata eri objektiiveja nähdäkseni, miten ne toimivat vedessä, eikä minun ole tarvinnut ostaa niitä. Näin saan paljon vapautta valita projektin työhön parhaiten sopivat työvälineet. Voin myös soittaa heille ja kysyä teknisiä kysymyksiä kameroista. Tämä on ollut hieno kumppanuus.”
Vedenalaiskuvaus on fyysisesti vaativa ammatti, minkä vuoksi Ricardo toisinaan kyseenalaistaa sen, mitä hän tekee. ”Se on rankkaa – paljon aikaa, vartaloon alkaa sattua. Joka ikinen päivä vietän tunteja ja tunteja vedessä. Kotiin palattaessa on pestävä kaikki varusteet. On varmuuskopioitava valokuvat ja videot. Kaikki laukut on pakattava taas oikein, puhelin on ladattava, kamerat on ladattava, kameran vedenalaiskotelo on puhdistettava ja sitten on yritettävä ehtiä nukkua kuusi tuntia, jotta voi tehdä saman uudelleen seuraavana päivänä. Valokuvissa ja videoissa tämä näyttää aina paljon romanttisemmalta kuin mitä se todellisuudessa on, mutta tämä on sen arvoista, kun tulee hetkiä, jolloin huomaan olevani nöyrä ja hämmästynyt siitä, että olen niin lähellä näitä uskomattomia luontokappaleita.”
”Rakastan sitä. Rakastan koko prosessia. En tekisi sitä, jos se olisi helppoa, mutta Alpha 1 -kameran mukautuvuus todellakin auttaa minua ottamaan kuvat, joita en olisi pystynyt vangitsemaan vanhalla kamerajärjestelmälläni.”