nainen pitelee siemeniä ylöspäin käännetyissä käsissään

Guinea-Bissaun siementensäilyttäjät

Vanessa Ribeiro Rodrigues

Mikä olisikaan parempi aihe kuin Guinea-Bissaun ”siementensäilyttäjät” dokumenttivalokuvaajalle ja elokuvantekijälle, jonka suosikkilähestymistapa on antaa tarinoiden avautua ja kasvaa luonnollisesti? Vanessa Ribeiro Rodrigues vietti kuukauden tämän länsiafrikkalaisen maan palmupuita kasvavissa saaristoissa [bijagós] tavaten näitä inspiroivia naisia ja vahvistaen heidän ääntään niin, että heidän sanomansa voisi auttaa paljon kauempanakin olevia yhteisöjä.

Vanessa tutustui tarinaan ensimmäisen kerran opettaessaan tutkivaa journalismia Guinea-Bissaussa vuonna 2021. ”Tarinankertojana etsin uusia tarinoita”, hän kertoo. ”Kansalaisjärjestö Tiniguenan työ oli minulle tuttua. Sen projektit olivat mielenkiintoinen yhdistelmä ekofeminismiä, agroekologiaa, voimaannuttamista ja kestävyyttä. Kun joku mainitsi ”siementensäilyttäjien” työn, kiinnostuin niin paljon siitä, mitä se tarkoitti, ja heidän tärkeästä tehtävästään, että tiesin, että minun on pakko tutustua heidän tarinoihinsa.”

nainen istumassa kivimajan ulkopuolella

© Vanessa Ribeiro Rodrigues | Sony α7C + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/160s @ f/4.0, ISO 200

Nämä Bijagósin etniseen ryhmään kuuluvat naiset asuivat Urok-saarten Community Marine Protected Area -alueella, ja heidän tehtävänsä oli taata elintarvikeomavaraisuus ja -varmuus monien haasteiden keskellä: ilmastonmuutoksen aiheuttamat kohoavat merenpinnan tasot ja lisääntyneet sateet sekä saarten maataloustoiminnan taloudelliset ja teolliset uhat, kuten cashewpähkinän yksipuolinen viljely.

nainen istuttamassa taimea maahan

© Vanessa Ribeiro Rodrigues | Sony α7C + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/320s @ f/4.5, ISO 100

Vanessan tarinaan kestävyydestä sisältyi kuitenkin myös eriarvoisuuden säikeitä. ”Guinea-Bissaun maatalous perustuu maaseudun naisten tekemään työhön”, Vanessa jatkaa, ”ja juuri he ovat vastuussa perheidensä elintarvikevarmuudesta. Syrjivien lakien ja käytäntöjen vuoksi kuitenkin vain alle yksi prosentti näistä naisista omistaa maan, jota viljelee.” Naisten tarinasta inspiroituneena Vanessa aloitti multimediaprojektin, joka on tähän mennessä tuottanut useita pääjuttuja portugalilaisiin ja kansainvälisiin lehtiin sekä tänä vuonna julkaistavan täyspitkän dokumentin. Se tulee pian myös muodostamaan perustan mukaansa tempaavalle näyttelylle Portugalissa.

nainen katsoo hieman pois kamerasta

© Vanessa Ribeiro Rodrigues | Sony α7C + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/60s @ f/4.0, ISO 200

Siementensäilyttäjien haastattelu ja valokuvaus ei kuitenkaan sujunut ilman haasteita. ”Suurin oli se”, Vanessa nauraa, ”että olin yhden naisen orkesteri! Aikataulu oli uskomattoman tiukka ja halusin ottaa mukaan monia naisia samaan aikaan, kun tein kaiken itse: järjestelyt, videohaastattelut, kuvien ja leikkausten tekeminen, muotokuvien ja muiden valokuvien ottaminen, äänitys… sekä kaikkien varusteiden kantaminen paikasta toiseen. Maantieteellä ja säällä oli myös suuri vaikutus. Kun vuorovesi oli liian korkealla, otimme veneet, mutta usein minun oli rämmittävä ja vaellettava tuntikausia tavatakseni kaikki haluamani ihmiset.”

”Mutta kun menee tällaisiin paikkoihin ja kerrottavana on näin upea tarina, siitä haluaa ottaa kaiken irti”, hän jatkaa. ”Se vaatii jatkuvaa sitoutumista, mutta on aina palkitsevaa. On etuoikeus päästä tähän maailmaan ja tavoittaa tällainen esi-isiltä peritty ja kaukainen kulttuuri. Tarinanmetsästäjänä uskon tämän olevan sellainen ajaton tarina, jolla voi olla vaikutusta.

Vanessalla oli apunaan tässä projektissa Sony Alpha 7C -kamera ja FE 24-105mm f/4 G OSS -objektiivi. ”Yhden naisen orkesterina olin onnekas, kun minulla oli tämä yhdistelmä”, hän selittää, ”koska se on helposti kannettava ja tarjoaa runsaasti joustavuutta sekä laatua niin valokuvissa kuin videossakin. Keveydellä on todellakin merkitystä, kun kaikkea kantaa selässään viikkojen ajan! Ja objektiivi pystyy saavuttamaan kaikentyyppisen haluamani rajauksen: muotokuvat, laajakulmakuvat tai jopa kohde riisipeltojen (bolama) toisella puolella. Lisäksi f/4-aukko antaa fantastisen kirkkauden, mikä on todella tärkeää minulle, koska työskentelen mielelläni pelkällä luonnonvalolla.”

nainen pitelee siemeniä ylöspäin käännetyissä käsissään

© Vanessa Ribeiro Rodrigues | Sony α7C + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/50s @ f/4.0, ISO 100

Haasteista huolimatta Vanessa ei lyönyt laimin tavaramerkinomaista lähestymistapaansa työskennellä hitaasti ja luonnollisesti, käyttää aikaa voittaakseen kohteidensa luottamuksen sekä varmistaa, että heidän äänensä kuultiin oikein. ”Minun näkökantani on, että olipa kyse elokuvanteosta tai valokuvauksesta tai molemmista, ei voi vain kuvata ja sitten paeta paikalta”, hän selittää. ”Haluan todella muodostaa yhteyden ihmisiin, ja se vie aikaa.”

sivuprofiili naisesta, jota ympäröivät vihreät lehdet

© Vanessa Ribeiro Rodrigues | Sony α7C + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/160s @ f/4.0, ISO 640

”Kysyn aina kuvauskohteiltani mikä on heille tärkeää ja mitä he haluavat minun ilmaisevan”, hän jatkaa. ”Monella tapaa tämä on kuin alhaalta ylöspäin tulevat uutiset: aloitetaan yhteisön äänistä ja kunnioittavalla tavalla tästä syntyy yhteistyötä. Minä ulkomaalaisena en voi sanoa millä on uutisarvoa. Voin sen sijaan antaa ihmisten itse kertoa tarinansa. Miten voin kuvata heitä? Mitä huolia heillä on? Ja mitä heidän tarinansa osaa ei ole kerrottu aiemmin?

Vanessasta tuntuu, että näistä naisista otetuilla muotokuvilla on erityinen merkitys. ”Mielestäni valokuvauksessa on voimaa, jota videossa tai audiovisuaalisessa viestinnässä ei ole”, hän selittää. ”En sano, että toinen on parempi kuin toinen, mutta valokuvat pystyvät pysäyttämään ajan tavalla, johon video ei pysty, ja tämä voi viedä katsojan eri paikkoihin omassa mielikuvituksessaan. Katse kiinnittyy yksityiskohtiin ja viipyy niissä avaten jonkin erityisen yhteyden, muistikuvan tai ajatuksen, joka oli aiemmin tuntematon. Video antaa meille lähes kaikkea – liikkeen, kielen ja äänen – mutta kun nämä puuttuvat, voimme löytää jotakin paljon voimakkaampaa.”

muotokuva naisesta, jolla on keltainen huivi päässään

© Vanessa Ribeiro Rodrigues | Sony α7C + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/320s @ f/4.5, ISO 100

Kun tarina nyt on tallennettu, mitä vaikutusta Vanessa uskoo sillä voivan olla? ”Mielestäni tällainen agroekologinen tarina voi olla upea esimerkki muulle maailmalle sekä antaa jotakin takaisin myös itse siementensäilyttäjille”, hän toteaa lopuksi.

Esitellyt tuotteet

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!